Szeptember végén az államháztartás hiánya 2270 milliárd forint volt, a koronavírus-járvány és főként a kormány sajátos gazdaságvédelmi költekezései miatt.

A hiányt növelték az állami cégekkel kapcsolatos manőverek is. Idén az első kilenc hónapban 354 milliárd forintot költöttek erre a célra, októberben pedig további 125 milliárd forintot jutott ugyanerre a célra, vagyis október 20-ig 479 milliárd forint költöttek állami cégek feltőkésítésre, alapítására, vagy magáncégek megvásárlására - számolt be a napilap.

A kormány csak ritkán közli, mely cégekre költ. Jelenleg annyit tudni, hogy az Eximbank az idén 14,3 milliárdot kapott. Jutott 750 millió a Manevi Zrt. tőkeemelésére is, amely az elmúlt években egy partiumi szálloda megvásárlásában vett részt Romániában. Az idén 6,2 milliárd forint ment a Nemzetközi Beruházási Bankba.

A költségvetési beszámoló szerint több állami cég is veszteségesen működik, emiatt komoly támogatásra szorul: a nemzeti kukaholding, azaz az NHKV Zrt. csak az idén 20 milliárd forintot, a rezsicsökkentés miatt évek óta szenvedő regionális vízművek pedig 14 milliárdos tőkeinjekciót kaptak. Ám ezek az ügyletek csak a jéghegy csúcsát jelentik, különböző minisztériumok az év hátralévő hónapjaiban még száz milliárd forint értékben költhetnek a felügyeletük alá tartozó cégek tőkéjének rendezésre a már elfogadott kormányhatározatok alapján.