A gyorstesztek kapcsán több panasz is érkezett a hatósághoz.

A SARS-CoV-2 (koronavírus) antigénkimutató teszteket világszerte és nagy tömegben használják a járvány kitörése óta. Hazánkban mind az egészségügyi szolgáltató szektor, mind a lakosság körében népszerűek ezek a diagnosztikai felhasználású termékek a koronavírussal fertőzött személyek kiszűrésére.

A fogyasztói árak – európai átlaghoz mért – magasabb hazai árszintjének okait a nemzeti versenyhatóság gyorsított ágazati vizsgálat keretében vizsgálja meg, különös tekintettel arra, hogy a piaci probléma széles fogyasztói kört érinthet - írja a GVH közleményében.

A vizsgálat során megnézik a piaci kínálatot és a közelmúltban megfigyelhető piaci folyamatokat, az értéklánc különböző szintjein elhelyezkedő piaci szereplők körét és az általuk alkalmazott árakat. Ennek érdekében a versenyhatóság a közeljövőben piaci szereplőket keres meg.

A vizsgálat eredményeit a versenyhatóság jelentésben összegzi majd. A jelentés tervezetének elkészítésére a GVH-nak egy hónap áll rendelkezésére, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.

A közelmúltban, illetve idén júniusban a járvány alatt megtévesztően árult fertőtlenítőtermékek miatt bírságolt a GVH, és jelenleg is folyik a vizsgálat a Virostop-spray ügyében.