A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Július végén 48,78 milliárd forintra rúgott a kórházak összesített "minősített" adóssága, a tartozás 22 százaléka a gazdasági társaságokból állami kórházakká visszaalakított 13 intézménynél keletkezett − derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. Az adósság 23 százaléka a budapesti, 77 százaléka pedig a vidéki kórházaknál halmozódott fel, az állammal szembeni tartozás a teljes összeg tizede, 9 százalék a közüzemi, 81 százalék pedig a "klasszikus" külső, szállítói és egyéb számlák meg nem fizetéséből adódik.

A kórházak bevétele döntő részben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozásából származik, alapja az adott tevékenység évekkel ezelőtt meghatározott "átlagköltségeit" fedező hbcs-rendszer (hbcs − homogén betegcsoportok). Az ellátások hbcs-értékeiből összerakható bevételek azonban maximáltak, a teljesítményvolumen-korlátnak (tvk) nevezett keretösszeg megszabja egy-egy kórház OEP-bevételi lehetőségét. A kórházi adósságok legfőbb oka az egészségügyi kassza zsugorodása, a hbcs-pontrendszer gazdasági avulása, illetve a nemcsak szakmai, hanem gazdasági torzításokat is eredményező tvk-rendszer fenntartása. A 2010-es Semmelweis-terv legfőbb célkitűzése volt, hogy a betegellátás minőségének javítása mellett megteremtse a kórházfenntartás és -működtetés optimális gazdasági feltételeit. A fekvőbeteg-ellátás tavaly július 1-jei gyökeres átalakításával (államosításával) az ágyak 5 százalékát szüntették meg, a rendszer azonban ennek ellenére került egyre távolabb a stabilitástól.

Tavaly decemberben 41 kórháznak volt minősített tartozásállománya (ami az év végi kasszasöprés hatására idén márciusra átmenetileg 34-re csökkent), július 31-én azonban már 56 kórház tartozott e körbe. A július végi 48,78 milliárd forint minősített adósság több mint 50 százalékkal haladja meg a 2010 júliusában jelentett összes, tehát nemcsak minősített, lejárt tartozásállományt.

A listán ötven kórháznál a 2010. júliusi és a 2013. júliusi adatok is rendelkezésre állnak, ezek közül három éve 8 még nem rendelkezett határidőn túli tartozással, a további 42-ben pedig a határidőn túli tartozások a havi költségvetési keret 121 százalékát tették ki. Idén júliusban már mind az 50 kórházban felhalmozódott határidőn túli tartozás, a havi költségvetési keretük 180 százalékának mértékéig − vagyis gyorsulni látszik az adósság növekedésének üteme.