Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sietve keresett vállalkozót a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) titkársága az új Andrássy úti irodaházának tervezési és engedélyezési faladatainak ellátására, a gyorsított meghívásos közbeszerzés jelentkezési határideje ugyanis hétfőn (július 6-án) 10 órakor már le is zárult. A felhívás az uniós közbeszerzési értesítőben (TED) június 27-én szombaton, a magyar Közbeszerzési Értesítőben pedig június 29-én hétfőn jelent meg. (Az alkalmasnak talált jelentkezőknek július 13-ig küldenek ajánlati felhívást.) A szerződés előzetesen becsült értéke áfa nélkül 150 millió forint.

A jobboldali művészek által 2012-ben alapított, Fekete György vezette MMA új irodaházát a budapesti Andrássy út és Bajza utca sarkán álló Schanzer-villából, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) egykori székházából alakítják ki. (Az épületből a MÚOSZ 2008-ban költözött ki.) Az ingatlan megvásárlására a magyar kormány tavaly novemberben 2,062 milliárd forintot csoportosított át az MNV Zrt. költségvetéséből az akadémiának, míg a felújításra a 2016-os központi költségvetésben már egymilliárd forintot beterveztek az MMA-nak.

Gyűlnek az épületek

Az "ellenakadémiának" is nevezett MMA-nak eddig annak ellenére nem jutott saját irodahelyiség, hogy a kormánytól már ingyenesen megkapta használatra a Hősök terén álló Műcsarnokot, és a tulajdonába került a milliárdokért felújított, V. kerületi Pesti Vigadó, valamint a Budakeszi úti Hild-villa, ahol kutatóintézetet alakított ki. Az MMA tavalyi közleménye szerint a Vigadó épülete - amely tavaly márciustól került a köztestület tulajdonába - "nem alkalmas a köztestületi adminisztráció befogadására, mert az épületben kis számú irodahelyiség áll rendelkezésre. A bővülő köztestületi tevékenység okán szükségessé vált egy, az MMA köztestületi és adminisztratív működésének megfelelő infrastrukturális hátteret biztosító épület kiválasztása" - írta közleményében az akadémia.

Az MMA és titkársága ugyanakkor eddig sem maradt exkluzív iroda nélkül, hisz 2012 márciusától a Vörösmarty téri Kristályházban bérel erre a célra helyiségeket.

Az akadémia irodaszükségletét elsődlegesen állami tulajdonú ingatlan átvételével kívánta megoldani, de "az erre irányuló tárgyalások nem vezettek eredményre". Így a választásuk a megfelelő infrastrukturális hátteret biztosító", Andrássy út 101. szám alatti ingatlanra esett. (Az összesen 3876 négyzetméteres, tíz és fél szobás villa hirdetését korábban a hvg.hu egy apróhirdetési oldalon megtalálta, ahol 1,74 milliárd forintért hirdették. Hogy cégül az MMA mennyiért vette meg, nem közölte a testület.)

Az MMA idén 5,265 milliárd, míg jövőre 6,635 milliárd forint költségvetési támogatást kap, ennek nagy része személyi kiadásokra megy el. A 2016-os büdzsében a személyi kiadások 2,5 milliárdot, a munkaadói járulékok 534 millió forintot tesznek ki, a dologi kiadásokra 1,04 milliárdot, míg a kulturális tevékenységre és támogatásokra 1,26 milliárdot terveztek. Egymilliárd pedig a már említett irodaház rekonstrukciójára menne.


Az MMA 2016-os költségvetési támogatása (millió forint)

Kép: Forrás: Magyar Közlöny

Ezért sietős a közbeszerzés

A gyorsított közbeszerzés választását érdekesen indokolta az MMA: az épületbe költözés "céldátuma 2017 szeptembere, melyhez a magyar állam kormányhatározatban biztosítja a forrást. A forrás rendelkezésre állásáról a MMA a közelmúltban szerzett tudomást. A teljes beruházás megvalósításának szűk határideje nem teszi lehetővé a tervezés tekintetében egyéb közbeszerzési eljárásfajta választását. Mivel a feladat összetett, két ingatlant és két városszabályozási területet érint egyidejűleg, egyéb eljárásfajta alkalmazása esetén a tervezési munka és az engedélyeztetési eljárás időszükséglete nem lenne biztosított. Erre tekintettel indokolt a gyorsított eljárás alkalmazása" - olvasható az akadémia közbeszerzési felhívásában.

Az MMA számára az Andrássy úti ingatlant tavaly novemberben megvásárolták, arról az akadémia közleményt is kiadott, így már akkortól tudomása volt róla, hogy a felújításra terveket kell készíttetnie. A költözéshez szükséges forrás, amelyről "a közelmúltban szerzett tudomást" az MMA, lehet a parlament által június 24-én elfogadott jövő évi költségvetési törvény, amelyben az irodaház rekonstrukciójára egymilliárd forintot terveztek be. Ez azonban a felújítás forrása, nem a tervezésé, amelyre idén nettó 150 millió forintot szánnak.