Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A kormánynak nem az a dolga, hogy meghitelezze a bankokat és az állam csak végszükségben szállna be egy bankba tulajdonosként - mondta Gyurcsány Ferenc az Inforádiónak nyilatkozva. Utóbbira akkor lenne szükség, ha az adott pénzintézmény tőkemegfelelési mutatója négy százalék alá süllyedne, ám a magyar bankok közül egy sincs, amely ennek akár csak a közelében is lenne ennek, a pénzintézetek tőkehelyzete messze jobb az előírtnál.

A bankmegerősítő csomagnak két nagy fázisa van, az egyik, amikor a bank kérésére beszállunk - és ennek nincsen különösebb rossz következménye, nem veszi át a bankot az állam, csak tőkét ad, és ezért valamennyire részt vesz az ellenőrzésben. Erre a bank kérésére kerülhet sor; ha szükség lenne rá, készen van a szabályzás, van hozzá pénz - mondta. A kormányfő szerint azonban ma már elhanyagolhatóan kicsi annak az esélye, hogy kialakulhat egy ilyen válságállapot, közvetlen kockázatot senki nem lát a magyar piacon.

A kérdésre, tervezi-e a kormány a Molhoz hasonlóan az OTP megmentését is az esetleges orosz befolyástól, Gyurcsány Ferenc azt válaszolta: "Egyáltalán nem szeretném, ha Magyarország egyik vezető bankját bárki úgy vonná saját kontrollja alá, hogy ne legyen világos: milyen üzleti vagy egyéb szándékai vannak. Kifejezetten boldogtalan lennék ettől, és megtennék mindent annak érdekében, hogy ez ne következzen be. (...) Nem lenne szerencsés, ha közvetett módon az orosz állam befolyást szerezne egy jelentős magyar bankban, úgyhogy ezt el kell kerülni. Meg fogunk tenni mindent annak érdekében, hogy végiggondoljuk és elemezzük ezt a helyzetet, és megadjuk rá a leghatározottabb választ, ami a lehetőségünkből telik."