Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az igazolócsekkem ennyi idő után már nincs meg, de biztos vagyok benne, hogy nincs tartozásunk - idézi a portál a makói Lajos Lászlónét, aki a napokban egy különös, egyszerű küldeményként kézbesített felszólító levelet kapott egy csekk kíséretében.

A levél szerint a hölgy 2010 júliusában nem fizetett be a Makón akkoriban lakossági hulladékszállítást végző Bio-Pannónia Kft.-nek egy számlát. A 4841 forintos díjat egyszer, négy éve már követelték tőle levélben. Most összesen 7923 forintot vár tőle egy dunaújvárosi illetőségű behajtó cég - az összeg már kamatot és ügykezelési díjat is tartalmaz. "Felhívtam az ügyfélszolgálatukat, kértem, igazolják, hogy négy éve jelezték nekem a tartozást, én ugyanis ilyen levelet nem kaptam" - magyarázta Olga. "A hölgy azt mondta, nem tudják, mert azt a levelet is csak egyszerű küldeményként adták postára."

A probléma nem egyedi

A Facebookon már külön csoportjuk van azoknak, akik szerte az országból hasonló levelet kaptak, "Bio-Pannónia átverés?" néven. A már több mint 500 tagot számláló csoport bejegyzései alapján kiderül, hogy olyanok is kaptak csekket, akik soha nem voltak ügyfelei a Bio-Pannónia Kft.-nek. A társaság "felszámolója" olyan fizetési felszólítást is küldött, amelyen a követeléssel érintett (elmaradt befizetési) időszakot meg sem jelölték, így a cég nem tett eleget a tájékoztatási kötelezettségének.

Volt, aki arról számolt be, hogy nem is ő, hanem a 11 éve meghalt nagymamája kapott csekket.

A Délmagyar.hu egyik olvasója jogászhoz fordult, aki azt tanácsolta neki, ne fizessen, a követelés ugyanis elévült. Ezt követően írt egy e-mailt a cégnek, hogy erre való tekintettel nem ismeri el a semmivel sem igazolt követelést, így tőle ne számítsanak pénzre. Azóta a társaság nem jelentkezett, választ nem kapott.

Egyes kétes hátterű követeléskezelő cégek gyakran vásárolnak meg töredékáron már lejárt kintlévőségeket abban a reményben, hogy a fenyegető hangnemű felszólítás hatására lesznek, akik jobbnak látják befizetni a csekket.