Egyre komolyabb problémát jelent a hazai tógazdaságokban az elhúzódó csapadékszegény, meleg időjárás.

A gyors párolgás és a vízfolyások kiszáradása következtében rohamosan apadnak a halastavaink. A legnagyobb gond a völgyzárógátas halastavaknál van, hiszen ezeket már a télen lehullott kevés csapadékból sem sikerült üzemi vízszintre tölteni tavaszig - írta a Ma-Hal.

A novemberre tervezett halászat helyett, sok helyen a gazdák kénytelenek már most lehalászni a halállományt, a térdig érő vízben oxigénhiány és a halfogyasztó madarak is fenyegetik a kihelyezett halakat.

Már tavaly is nehéz helyzetbe kerültek a haltermelők az aszályos időjárás miatt, az legfrissebb adatai alapján 2021-ben 2,5 százalékkal csökkent az üzemelő halastavak területe Magyarországon, tavaly a Dunántúlon 15 százalékkal kevesebb halat tudtak lehalászni a völgyzárógátas halastavakból - olvasható a szervezet közleményében.

Nagy a baj a halászatban

A tógazdaságok helyzete katasztrofális - mondta nemrégiben Lévai Ferenc, a (Ma-Hal) szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a VG.hu-nak.

A Tiszántúlon kisebb a baj, ott ugyanis az 1960-as években kialakították a nagy vízellátó rendszereket, amelyekre rákötötték az akkor még intenzív öntözést és halgazdálkodást. A Dunántúlon völgyzáró gátas rendszereket alakítottak ki, itt a halastavak a szárazság miatt már második éve szenvednek rendkívüli vízhiányban, és kiszáradnak, elpocsolyásodnak.

Lévai Ferenc szerint el kellene érni, hogy a halászati ágazat szereplőit is a többi mezőgazdasági ágazattal hasonló elbírálás alá sorolják, és pályázhassanak például a Vidékfejlesztési program forrásaira.

Gyorsan apad a vízszint országszerte

Egyre kevesebb a víz a Balatonban, a Velencei-tóban, a Tiszában és a Dunában az óriási aszály miatt, és egyelőre nem is várható számottevő csapadék. A kisebb tavak és patakok közül több már teljesen kiszáradt.

Az országos koordináció biztosítására Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), egyben az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője szerda reggel 8 órától elrendelte az OMIT vízhiány elleni készültségi működését.

Az elmúlt 24 órában az ország területén nem hullott csapadék. A maximális-hőmérséklet az aszállyal leginkább érintett területeken (Tiszántúl, Duna-Tisza köze) 35-38 Celsius-fok között alakult. Az előrejelzések szerint a következő napokban fokozódik a hőség, a rendkívüli aszállyal jellemezhető országrészen szombaton a 40 fokot is elérhetjük. Ráadásul a következő 6 napban sem a Tisza felső vízgyűjtőjén, sem hazánkban nem várható számottevő eső, ami tovább súlyosbítja a vízhiányos helyzetet.

Jelenleg az ország 12 vízügyi igazgatóságából 9 területén van érvényben vízhiány elleni védekezési készültségi fokozat: 4 db vízhiánykezelő körzetben első-, 9 körzetben másodfokú, és 18-ban van a legmagasabb, harmadfokú a készültség - közölte pénteken az OVF.