Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A projekt az uniós Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (Mahop) keretében, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem hármas konzorciumában zajlik. A munkálatok célja új ívó- és élőhelyek létrehozása több balatoni halfaj számára - tudta meg a Balatontipp.hu.

A Balatonban található köves "akadókon" tapasztalataink szerint a süllő, a kősüllő, a balin a vágó durbincs és több keszegféle is ívik - közölte a portállal Nagy Gábor horgászati ágazatvezető. - Ezen fajok szaporodását segítik elő az új ívási felületek, továbbá az ikrából kikelő ivadék számára búvóhelyet jelentenek a kövek között lévő rések. Balaton egyéb, homogén aljzatú medréhez képest az akadók nagyban emelik a biodiverzitást, szerepük - balatoni léptékkel mérve - a tengeri korallzátonyokhoz hasonlítható - írta az ágazatvezető.

A projekt során 8 darab víz alatti kövezés jön létre, melyek mérete 800 és 1600 négyzetméter közötti. Egy-egy akadóhoz 1000-1300 köbméter térfogatú vízépítési terméskövet használnak fel. A Mahop által nyújtott támogatás a 8 önálló projekt 491,5 millió forintos összes beruházási értékének 50 százalékát finanszírozza, a másik 50 százalékot a konzorciumi tagok saját hozzájárulása fedezi.

A hajósoknak kiadott hirdetmény szerint május 31-éig tart az akadók építése. Az összesen mintegy 10 ezer köbméter követ a portál információi szerint az egyik alsóörsi vitorláskikötőben rakják uszályra, hogy az építkezéshez szállítsák. A Községi strand bejárata és a móló előtt elhaladó kőszállító kamionok megterhelik az ilyen funkcióra alkalmatlan Vasút utcát - írta a Balatontipp.hu.