Növekvő tendenciát mutat Magyarországon az egészségtudatosság, de a halfogyasztás nem épült a magyar közgondolkodásba. A több mint 1 100 fő megkérdezésével készült kutatás eredménye is megerősítette, hogy nem csupán az internetről és közösségi médiából tájékozódnak, hanem a szakemberek, a dietetikusok tanácsait is elfogadják. De mindez hiába, mert a halfogyasztás gyökerei a szülőktől átvett szokásokban keresendők: a válaszadók 85 százaléka ugyanis már kisgyermekként, 10 éves kora előtt fogyasztott halat. Az pedig, hogy a későbbiekben mennyi halat tartalmaz majd étrendjük, nagyban függ attól, hogy a szülők milyen sűrűn és milyen típusú halat, halkészítményt iktattak be mindennapjaikba.

A leggyakrabban rántott formában fogyasztanak halat a megkérdezettek, ugyanakkor minden ötödik ember a halkrémet és a pástétomot részesíti előnyben. A válaszokból az is kiderült, hogy a halfogyasztási szokások majdnem minden második embernél hasonlóan alakultak az elmúlt években, azonban 43 százalékuk több halat fogyaszt, mint 5 vagy éppen 1 évvel ezelőtt.

A kutatásban felmérték a halfogyasztási szokások mellett a halkészítmények felhasználását is: ebből derült ki, hogy a válaszadók közel háromnegyede tisztában van azzal, hogy a halban található szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat akár halpástétommal is be tudják vinni a szervezetbe. A halkészítmények vásárlásával kapcsolatban körvonalazódott, hogy az egyik legfontosabb érv az íz mellett egy halpástétom kiválasztása esetén a minőség, ez a válaszadók több mint felének elsődleges szempont volt. Csak ezután jött az ár, közel 22 százalékkal és a termékek eredete, származása, amely a kitöltők közel 13 százalékának a legmeghatározóbb tényező a vásárlás során. A megkérdezettek számára az átláthatóság is nagyon fontos, az összetevők ismerete ugyanis nagyban befolyásolja fogyasztói döntésüket.

"A magasabb fogyasztásnak több gátja is van. A fő ok az, hogy amennyiben a hal íze nincsen már gyermekkorban megszerettetve, és bevezetve, akkor később nehéz már azt racionális alapon megszeretni. Ha már megvan az íz szeretete, akkor is nehézséget jelenthet a beszerzés és elkészítés" - magyarázta az eredményeket Kovács Gábor, a Hamé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Az elmúlt időszakban enyhe növekedés tapasztalható a halfogyasztásban, amit részben az magyarázhat, hogy csökkentették az ilyen élelmiszerek áfáját.