A Magyar Posta Zrt. 2021. májusi, 18-65 év közötti felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív felmérése szerint a magyarok harmada rendelt már online kisértékű terméket EU-n kívüli országból, és legalább negyedük rendszeresen vásárol a Távol-Keletről.

Jó hír, hogy a július 1-től várható áfaváltozásról, amely szerint minden, tehát a kisértékű termékek is áfakötelesek lesznek, az érintettek 60 százaléka hallott már. A felmérés szerint az áfafizetési kötelezettség eleinte biztosan visszafogja a vásárlási kedvet, az Európai Unión kívülről vásárlók kétharmada úgy tervezi, kevesebbet rendel majd július 1-e után. Így előnybe kerülnek a hazai és az európai e-kereskedők - olvasható a Posta közleményében.

Az áfa miatt drágább lesz

Az idén július elsejétől életbe lépő új szabályozás szerint áfát is kell majd fizetni azon 22 euró alatti küldemények után, amely az unión kívülről érkezik.

A Magyar Posta felmérése alapján azok, akik rendeltek már online kisértékű terméket az EU-n kívülről, egyértelműen megfogalmazták, hogy a változás számukra negatív lesz, 57 százalékuk azt is mondta, nem érti, miért van erre szükség.

A Magyar Posta megbízásából az NRC Marketingkutató Kft. készítette a felmérést.

Több mint kétharmaduk úgy véli, lassabban fognak megérkezni a megrendelt termékek, illetve fennakadásokat okozhat majd az induláskor az új rendszer. A félelmek mögött az állhat, hogy körükben minimális, legfeljebb 20 százalékos azok aránya, akik korábban találkoztak már vámeljárással és esetleg megállapítottak adófizetési kötelezettséget.

A kutatás szerint az e-kereskedelem inkább a férfiak körében népszerű, a válaszadók bevallása szerint gyakrabban vásárolnak nemzetközi webshopokban, mint a nők. A tipikus EU-n kívülről vásárlók a 30-39 évesek, a középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek és a férfiak. Az online vásárlók évente átlagosan több mint 10 alkalommal rendelnek külföldről, és a rendeléseik kétharmada Kínából érkezik.

A 2021. július 1-től életbe lépő uniós áfajogszabályi változás épp e vásárlásokat érinti, hiszen a Távol-Keletről beérkező küldemények zöme az eddig áfamentes 22 euró alatti értékű kategóriába tartozott.

Az érintett csoport 79 százaléka hallott valamit a változásról, 56 százaléka tud arról, hogy az Európai Unión kívülről rendelt kisértékű termékek után áfát kell majd fizetni. 18 százalékuk tisztában van azzal, hogy ehhez szükséges a vámeljárás, így eljárási díjat is kell fizetni. A válaszadók egyharmada mondta azt, hogy az áfafizetési kötelezettség nem befolyásolja a rendeléseit, 17 százalékuk akár többet is vásárol majd az Unión kívülről. 45 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy kevesebbet fog rendelni a szabályozás hatályba lépése után, és 22 százalék azok aránya, akik kijelentették: nem rendelnek Unión kívülről. Mindez előnybe hozhatja a magyar és az európai e-kereskedőket

A felmérés kimutatta azt is: az érintettek többsége (69 százalék) nem tudja, hogy az Unión kívülről érkező termékek teljeskörű áfamentessége uniós szintű jogszabályi változás. Az uniós áfairányelv változását minden tagországnak át kell vezetni a saját törvényeiben.