Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi gazdaság hétfői számának cikke

A fizetőképes kereslet csökkenésével egyre nagyobb harcot vívnak a gyerekekért a magyarországi táborszervezők. Az idei kínálat alapján van, aki a korábbiaknál is nívósabb, olykor extrém szolgáltatásokkal és borsos árakkal próbál talpon maradni, a mezőny másik fele azonban jobbára csak gyerekmegőrzést vállal, a lehető legolcsóbban. Utóbbi a legjobb esetben is a tavalyi árakat jelenti, hiszen a szervezők költségei − elsősorban az élelmiszerárak miatt − tovább nőttek. Az ágazat szereplői abban is reménykedtek, hogy bekapcsolódhatnak az Erzsébet-tábor programba, ebből azonban nem lett semmi.

A helyi önkormányzatoktól kapott információk szerint tavaly ősszel csak a Balaton déli partján mintegy 30 táboroztató húzta le a rolót, de másutt is számos gyermeknyaraltatással foglalkozó vállalkozás ment csődbe, tetemes adósságot hagyva maga után (akad olyan cég, amelynek tartozása meghaladja a 100 millió forintot). Nemcsak energiaszolgáltatók vagy élelmiszer-szállítók futnak a pénzük után, hanem − például a Balatonnál vagy a Velencei-tónál − a táborhelyeket bérbe adó önkormányzatok is. Számos táborszervező adta fel a tóparti vagy hegyvidéki nyaraltatást, hogy csak saját településén kínáljon olcsóbb és szerényebb szolgáltatásokat.

A korábban meghatározó helyhatóságok szinte teljesen kivonultak a területről, üdülőövezeti ingatlanjaikat eladták vagy bérbe adták, esetleg fizetővendég-látóhelyként működtetik. A megyei önkormányzatok tulajdonában lévő táborok és üdülők pedig állami tulajdonba kerültek. Az ilyen, közösségi tulajdonú ingatlanok állapota ugyanakkor az elmúlt évtizedekben jelentősen leromlott, közülük sok felújítás nélkül nem is működtethető tovább, erre azonban az önkormányzati és vállalkozói tulajdonosok többségének sincs pénze.

Mindezek ellenére mind több szereplő jelenik meg a piacon, a vendéghiánytól szenvedő panziók után több kemping, de akár wellnesshotel és fürdő üzemeltetője is táborszervezéssel próbálkozik. Sárváron például sátrakban lakhatnak a gyerekek, de folyamatosan igénybe vehetik a helyi fürdő szolgáltatásait.