Az ECMO egy speciális szívmotor; a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósul meg a testen kívüli keringés, amely az aortába juttatja az oxigenizált vért. Ilyen módon a készülék alkalmas nemcsak az oxigenizáció és széndioxid eltávolítás biztosítására, hanem mechanikus keringéstámogatásra is. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjára került az operatív törzs közvetítésével az a lélegeztetőgép is, amelynek használata komoly szakmai felkészültséget igényel. Lengyel Csaba professzor, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke szerint ilyen gépet oda érdemes telepíteni, ahol megfelelően magastudású a szakembergárda és az ellátás olyan sokrétű, hogy folyamatosan nagy kihasználtsággal működtethető a drága csúcstechnológiás berendezés, ez pedig szerinte igaz az intézményre, amely a régió legjobb egészségügyi-ellátóhelye és európai mércével is kimagasló szolgáltatást nyújt.

Az új készülék a koronavírus-fertőzöttek és a csecsemők életét is megmentheti, mivel a szívet és a tüdőt akár egyszerre, hetekig tudja helyettesíteni. „A koronavírus a légzés minőségében okozza a legjelentősebb károkat. A legsúlyosabb kórképet a légzéselégtelenség dominálja. Óriási előrelépést várunk az új műszer alkalmazásával, hiszen ezzel időt nyerünk, amíg a szervezet leküzdi a vírust annyira, hogy a tüdő működése ismét elfogadható legyen. Hetekre vagy akár hónapokra is tehermentesíteni tudja a betegek keringését” - mondta el Babik Barna professzor, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója az ECMO nevű berendezésről. 

„A Covid-ellátás forrásigénye igen magas mind humánerőforrás-igény, mind fogyóanyag, mind eszköz tekintetében. Nem beszélve arról, hogy milyen sok beruházást kellett eszközölnünk ahhoz, hogy megfelelőek legyenek az egyéb infrastrukturális feltételeink. Ezeket a Covid Védekezési Alapból, az Operatív Törzs segítségével tudtuk és tudjuk finanszírozni” - tette hozzá az átadón Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Míg Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte, a gép a pandémiás időszak után új lehetőségeket biztosít. Olyan műtéteknél is ki tudják majd használni, amelyeknél eddig nem volt erre lehetőség. Segíthet csecsemőkori fejlődési rendellenességek, szívműtétek esetében. A rektor emlékeztetett arra, hogy az ország legjobb hibrid műtője is az SZTE-n működik, az egészségügyben jól felhasználható 3D nyomtatót néhány hete adták át. 

Varga Albert professzor, az SZTE SZAKK Kardiológia Klinika vezetője szerint a gép beszerzése az első lépés egy kiválósági centrum létrehozása felé. A terv egy európai szintű metodika a betegellátásnak ebben a speciális szegmensében. Ennek egyik pillére a műszaki felszereltség, a másik pedig a szakképzett egészségügyi személyzet. A legjobb gépek beszerzése mellett cél a humánerőforrás fejlesztése is ifjú tehetségek, az SZTE-n végzett diákok és tapasztalt, akár külföldről hazatérő szakemberek által.