A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az orvosok folyamatosan panaszkodnak arra, hogy túl szigorúak lettek az idén életbe léptetett szabályok - mondta lapunknak Éger István, a MOK elnöke, szerinte egy évtizedek óta jól működő rendszerbe szerencsétlen módon nyúltak bele a jogalkotók. Ez részben annak a következménye − tette hozzá −, hogy ebben az esetben sem egyeztettek előzetesen a kamarával.

Az új előírások szerint a krónikus betegeknek nem elegendő a háziorvost felkeresniük, ha lejárt az egészségügyi alkalmasság, szakorvosi véleményt is be kell szerezni. Így például a folyamatosan gyógyszerszedésre kényszerülő cukor- vagy szívbetegek esetenként hónapos procedúra elé nézhetnek (a várólisták hossza miatt). A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy mindenki az utolsó pillanatban keresi fel háziorvosát, bízva abban, hogy igazolását a régi módon azonnal meg tudja szerezni.

Az idén a szabályok mellett a költség is változott. A korábbi ötezer helyett a negyvenévesnél fiatalabbaknak 6800 forintot kell kifizetniük a családi orvos igazolásáért. Arról azonban nincs konkrét előírás, hogy a szakorvosok mekkora összeget számoljanak fel (csupán az egyértelmű, hogy ezeket a vizsgálatokat nem finanszírozza az OEP).

Akadnak rendelők, ahol a háziorvosi tarifát tartják irányadónak, de elképzelhető ennél magasabb költség is. A peches betegeknek akár 30 ezer forintnál is többe kerülhet a jogosítvány meghosszabbítása (krónikus betegeknek több szakorvosi véleményre is szükségük lehet, ehhez adódik az okmányirodában a kártyáért fizetendő összeg). Jellemzőbbnek tűnik azonban, hogy a szakrendelőkben a szokásos egészségügyi kontroll részeként ejtik meg a vizsgálatokat, tehát nem kérnek külön pénzt. Néhány kórház már év elején jelezte, nem számít fel ezért semmit a betegeknek.