Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Színlelt versenyben osztott fel egymás között több mint egy tucatnyi hazai közbeszerzést az a három mezőgazdasági gépekkel kereskedő vállalkozás, amely közül kettő a bírság csökkentése reményében önfeladással jelentkezett a bírságon - derült ki a GVH közleményéből.

A versenyhivatal mintegy 135 milliós bírságot szabott ki rájuk, akikről az is kiderült, hogy félrevezetően informálták a hatóságot. 

A vizsgálat megállapította, az alkatrészekkel is kereskedő vállalkozások - a Tempel Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Normtec Kft. és a szlovák Premium Line s.r.o.- 16 különböző, mezőgazdasági és egyéb gépek beszerzésére kiírt tender során hangolták össze ajánlatadói magatartásukat,  így felosztották egymás között a piacot.

Az ügy érdekessége, hogy az eljárás önfeladással indult: az érintett cégek közül ketten is szinte egyszerre, néhány nap különbséggel fedték fel saját kartelltevékenyégüket a hatósághoz benyújtott engedékenységi kérelemmel. Ennek lényege, hogy a jogsértésüket önként bejelentő és egyúttal bizonyítékokat szolgáltató cégek az eljárás során a bírság csökkentésében, vagy akár teljes elengedésében részesülhetnek. A vizsgálat azonban feltárta, hogy az önként jelentkező cégek nem folytattak jóhiszemű együttműködést a versenyhatósággal.

A vállalkozások ugyanis minden egyes közbeszerzési pályázaton egyeztettek egymással, amelyen csak indulni tudtak, vagyis rendszerszerűen összehangolták a közbeszerzésekkel kapcsolatos tevékenységeiket.  Emellett letagadták a kartell írásos bizonyítékainak létét is, amelyek a GVH vizsgálata során utóbb mégis felbukkantak.

A cégek a hiányos és félrevezető informálás miatt nem részesülhettek az önfeladóknak járó bírságelengedésben vagy csökkentésben. A GVH ugyanakkor honorálta többek között, hogy a két vállalkozás önként szolgáltatta be a bizonyítási eszközöket, valamint nem vitatta a feltárt tényeket. A jogsértő vállalkozások így együttesen mintegy 135 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot kaptak.