Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A használtautó-behozatal felfutásának oka egyértelműen az újautó-kínálat visszaesése. Az Ukrajnában zajló háború közvetett hatásai miatt tovább súlyosbodó alkatrész- és segédanyaghiány márciusban általában tovább növelte a várakozási időt a márkakereskedéseknél - mondta Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Hozzátette: a kereslet egy része a gyorsabban elérhető használt autók piacán jelenik meg.

A használtautó-importot még a gyengülő forintárfolyam sem tudta visszafogni az adatok szerint.

A hirdetési portál szerint az első negyedévben behozott használt személyautók több mint harminc százalékát három márka, a Volkswagen, az Opel és a Ford gyártmányai teszik ki. A behozott autóknak már csaknem fele, 48 százaléka az alsó-közép, illetve a kisautó kategóriába sorolható, a járvány kitörése előtt ez az érték 42 százalék volt.

Az újautó-eladásoknál jelentkező problémák legkorábban az év második felében enyhülnek majd érezhetően, a JóAutók.hu előrejelzése szerint ezért az importált használt autók mennyisége az év nagy részében magas szinten marad. Így idén várhatóan 140 ezernél is több használt autó érkezik majd az országba a tavalyi 132 200 után.

Az év első három hónapjában 35 313 használt import autót regisztráltak, 14 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 28 690 volt, ami csaknem 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól - közölte a JóAutók.hu.

Viszont bár sok ukrán próbálja meg autóját eladni a határmenti kereskedőknek, attól nem kell tartani, hogy ezek elözönlenék a magyar utakat.