Még mindig vevőre vár a felszámolás alatt lévő Pólus Palace Vendéglátó, Szabadidő, Sport Szolgáltató Zrt. már nem működő gödi, ötcsillagos szállodája a nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas, 18 lyukú golfpályával, az ingóságokkal és a cég követeléseivel együtt. A felszámoló Almanach Kft. ezúttal "csak" 1,3 milliárd forintot kér a vagyonelemekért − tudtuk meg Balázs István felszámolóbiztostól. Az irányár 2011 augusztusában még 3 milliárd forint volt. Az érdeklődő befektetők február 18-ig tehetnek ajánlatot.

A kilencvenes évek végén a Pólus Péter által alapított Pólus Palace Kft. kezdett hozzá Göd határában egy több mint 70 hektáros területen a többmilliárdos turisztikai beruházás megvalósításához. A Magyar Fejlesztési Bank 2005-ben 2,5 milliárd forinttal szállt be az üzletbe, s ezzel 49 százalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban. A luxushotel ugyanebben az évben, végül a CIB Bank 5,6 millió eurós hitelének segítségével készült el. Ezzel egy időben a kft. részvénytársasággá alakult.

Vagyonelemek (irányár, M Ft)
Ingatlanok800
Berendezési tárgyakat, gépek278
Követelések224
Forrás: Cégközlöny

A trópusokat idéző szálloda 2007-ben 1 milliárd forint árbevételt produkált, a következő esztendőben azonban csak 522 milliót. Finanszírozási gondjai szaporodtak és egyre több beszállítónak tartozott, előfordult, hogy a dolgozókat sem tudta időben kifizetni. Az adóhatóság 2008 januárjában végrehajtási eljárást kezdeményezett a cég ellen. A pénzügyi problémák miatt 2009 decemberében kénytelen volt csődvédelmet kérni, ám a hitelezőkkel folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre. Az elegáns golfklubra 2010 márciusában lakat került, az üzemeltető cég felkerült az adóhatóság 100 millió forintot meghaladó adótartozást felhalmozó társaságokat összesítő listájára. A tulajdonosok áprilisban megpróbáltak friss tőkét bevonni a társaságba, ám ez nem sikerült. A Pólus Palace végül 2010 decemberében jutott a felszámolás sorsára.

A CIB 1,7 milliárd forintos tartozása fejében élni kívánt az elővásárlási jogával, ám ezt a felszámoló megtorpedózta. Perek indultak a jogvita rendezése érdekében. A cég szintén adósa maradt a gödi önkormányzatnak, amely termálvizet biztosított a szállodának. Egyre inkább úgy tűnik, a hitelezők futhatnak a pénzük után, hiszen az esetleges értékesítésből még a jelzáloggal biztosított követelések sem térülnek meg.