Az Eurostat adatai szerint az EU munkavállalóinak 13,6 százaléka dolgozott ideiglenes alkalmazottként, azaz volt határozott időre szóló szerződése 2019-ben - írta a Pénzcentrum.hu.

Magyarország az összesített lista 6. helyén végzett hátulról. Ez azt jelenti, hogy tavaly hazánkban a 15-64 év közötti munkavállalók 6,6 százaléka dolgozott határozott idejű szerződéssel. Ez fele az EU-s átlagnak, és csupán 5 országban dolgoznak arányaiban ennél is kevesebben ideiglenes alkalmazottként, sorrendben Bulgária, Lettország, Észtország, Litvánia és Románia követketik.

Magyarországon évről évre csökken a határozott idejű szerződéssel foglalkoztatottak száma. Ugyanis még 2017-ban a munkavállalók 8,8 százaléka volt így foglalkoztatva, addig 2017-re az arány 7,3-ra, 2019-re pedig 6,6 százalékra esett. Két év leforgása alatt csaknem 200 ezerrel csökkent a számuk.

A KSH adatai szerint a 15-64 éves korosztályból körülbelül 4,4 millió munkavállaló kerül ki, ami azt jelenti, hogy közülük 290 ezren vannak azok, akik határozott idejű szerződéssel rendelkeznek - ők azok, akik szerződéstől szerződésig számolhatnak a munkával. Különösen nagy lehet a nyomás azokon, akiknek mostanság, a koronavírus-járvány okozta válság közepette jár le a szerződésük - jegyzi meg cikkében a Pénzcentrum.