Gluténmentes, bio kukorica chipsben 29,4-33,1 mg/kg mennyiségű glutént mutatott ki önellenőrzés során a belga gyártó vállalat - értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a RASFF-on keresztül. A termékből Magyarország mellett 24 EU tagállamba és Svájcba szállítottak - adta hírül a hivatal.

Magyarországon a Mediline Kft.-hez, a 4 Elem Natural Kft.-hez, valamint az Auchan, és a dm üzleteibe került a termékből, amelyet a vállalkozások már ki is vontak a forgalomból.

A termék azonosító adatai:

  • A termék neve: Acapulco Bio Tortilla Chips, Natúr
  • Gyártó: Snack Food Poco Loco nv (Roeselare), Belgium
  • Tételszám: 37331
  • Minőség-megőrzési idő: 2018. május 27.
  • RASFF referenciaszám: 2018.0272
Forrás: Nébih

A gluténérzékenység, melyet más néven cöliákiának vagy lisztérzékenységnek is neveznek egy autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak. A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri tünetek, például hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor és bélhurut lehetnek - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását. Egyes gluténérzékenyek képesek lehetnek tolerálni egy adott, korlátozott tartományon belül különböző, kis mennyiségű glutént. A vonatkozó EU-s rendelet alapján a "gluténmentes" kijelentés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

A Nébih felhívja a gluténérzékeny vásárlók figyelmét, hogy a fenti azonosító adatoknak megfelelő termék fogyasztása egészségügyi panaszokat okozhat.