Hogy az ételrendelés mára az egyik legnagyobb üzlet lett, mutatja az is, hogy az egyik legnagyobb tőzsdei sikersztori az elmúlt évekből az amerikai Domino's Pizza megjelenése volt, amely 2016-ban és 2017-ben is bőven 30 százalékos részvényárfolyam-növekedést produkált. Nem meglepő az sem, hogy a londoni FTSE-n három éve blue chippé vált a Just Eat futárcég is.

Itthon abból látszik, hogy van még tér a rendelős cégeknél a növekedésre, hogy a piacvezető Netpincérnél már több mint 1600 egységre rúg az elérhető éttermek száma. De 2019-ben további trendek is erre utaltak: sokan már a reggeli kávét is inkább rendelték, mint hogy maguk készítsék el. Volt, aki tavaly 130 alkalommal (átlagosan 2,5 naponta) rendelt kávét.

A társaság közleménye szerint továbbra is sláger az olasz, az amerikai és a magyaros konyha, ugyanakkor a nagyobb üzletláncok, mint a McDonald's, a KFC vagy a Vapiano, a prémium kávézók, mint a Costa vagy a Starbucks és a kézműves termékeket áruló éttermek csatlakozása is időről időre formálja az ételválasztást.

A megszokott ízek mellett sokan nyitottak az újdonságokra, így a tibeti, libanoni, grúz, vegán és vegetáriánus ételek is egyre inkább megjelennek a rendelések között, ám akadt olyan is, aki egész évben csak kínait vagy magyaros ételt rendelt. De a legnépszerűbb a gírosz, a pizza és a hasábburgonya volt az elmúlt időszakban. Karácsonykor például tarolt a hawaii pizza. Desszertek közül a magyar specialitások voltak a legnépszerűbbek, mint a somlói galuska és a palacsinta.

A társaság színes összefoglalója szerint a 2019-ben legnagyobb rendelésre költött összeg 260 ezer forint volt, amiből egy felhasználó 130 gyrostekercset vásárolt. Általánosan pedig az látszik, hogy az időjárás és a lakóhely is befolyásolta az ételrendeléseket 2019-ben: extrém időjárási viszonyokban jellemzően nőtt a rendelési kedv, területi megoszlásban pedig az előző évekhez hasonlóan, tavaly is a főváros járt az élen. Ugyanakkor a vidéki rendelések sem elhanyagolhatók, nyugaton Baranya és Győr-Moson-Sopron, keleten Hajdú-Bihar megye az abszolút győztes, majd Csongrád és Fejér megye következett.