A kedd éjszaka megjelent Magyar Közlöny kimondja, hogy a 2021-ben végződő adóévben  a helyi iparűzési adó mértéke 1 százalék, akkor is, ha az önkormányzati rendeletben megállapított adómérték ennél több. (A helyi adókról szóló törvény 2 százalékot tartalmaz.) Ez azonban csak a mikro-, kis- és középvállalkozásokra vonatkozik. Ebbe a körbe azok a vállalkozások tartoznak, amelyeknek a nettó árbevétele, vagy a mérlegfőösszege legfeljebb 4 milliárd forint.

A másik szabály pedig arról rendelkezik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozásnak 2021-ben, helyi iparűzési adónak csak a felét kell megfizetniük. A kedvezmény feltétele, hogy a vállalkozó 2021. február 25-ig nyilatkozzon a székhelye, telephelye szerinti önkormányzati adóhatóságnak arról, hogy mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül.

Ugyan ebben a közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, amely a lecsökkentett iparűzési adó kompenzálását irányozza elő a 25 ezer fősnél kisebb lélekszámú településeken. Ennek a módját január 31-ig kell kidolgoznia a pénzügyminiszternek és a belügyminiszternek.