Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Középtávon ki kell vezetni az átmeneti intézkedéseket, vissza kell térni a piaci normákhoz. Ha ez nem történik, akkor áruhiány léphet fel, esetleg társadalmi feszültségek keletkezhetnek - idézi az mfor.hu a szakembert.

Hernádi megismételte azt, amit a Mol már korábban is állított, vagyis hogy Közép-Európa ma nincs abban a helyzetben, hogy egyik napról a másikra leváljon az orosz kőolajról. A finomítók úgy vannak megtervezve, hogy azok alapvetően az orosz kőolajat tudják feldolgozni. Naponta 120 millió liter kőolaj érkezik a Mol finomítóiba, hogy azokból a regionális energetikai multi a gazdaság részére nélkülözhetetlen anyagokat hozzon létre.

A magyar cégben már nyolc évvel ezelőtt elkezdtek azon gondolkodni, hogyan tudnák ellátni orosz olaj nélkül a finomítókat, például az Adria-vezetéken keresztül. 170 millió dollár invesztálása után is csak addig jutottak, hogy csak körülbelül 30 százalékkal tudták megnövelni a nem orosz kőolaj bekeverési arányát.

"Ha holnaptól nem érkezne orosz kőolaj a Barátság­-vezetéken, akkor 2-4 év között tudjuk biztosítani a régi ellátási szintet, s ez 500-700 millió dollárba kerülne" - mondta.