Az EU a Jeremie-programot 2009-ben indította el Magyarországon, a 130 milliárd forintnyi forrást 28 alap osztja szét különböző vállalkozásoknak. Az alapokat a kormányzati pályázatokkal kiválasztott magánbefektetők működtetik, vállalniuk kellett, hogy 70 százalék uniós forrás mellé 30 százalék önrésszel is beszállnak. A kihelyezett forrásokat vissza kell fizetni: ha az alap nyereségesen száll ki a korábban támogatott startupból, ha kisebb veszteséggel zárul az üzlet, azt lenyeli az EU - szemlézte az Index a Direkt36 cikkét.

Az Európai Bizottság ellenőrei három alapkezelő tevékenységét vizsgálták alaposabban. A Hernádi Zsolt tulajdonában álló Grant, a miniszterelnök korábbi tanácsadójához (Habony Árpádot hitelező) Tombor Andráshoz köthető Morandót, illetve a szakmai befektetők által működtetett Primus Capitalt. A három alap tíz befektetése közül négy esetében azt állapították meg, hogy azok jellemzően a program céljaival ellentétes helyszínen valósultak meg.

QP | Quality Placement

A kifogásolt cégek közé tartozott a Hernádiék által támogatott, szexpartner- és társkereső oldalakat működtető Dating Central Europe, a Tomborék által tőkéhez juttatott Netfone Invest nevű vállalkozás, illetve a Primus portfóliójába tartozó szoftverfejlesztő iCatapult - hívja fel a figyelmet a Direkt36.

A Dating Central Europe támogatása etikai okok miatt is problémás volt, nem értettek egyet azzal, hogy a cég uniós forrásokból fedezte a szexpartnerkereső oldalak - szexrandi.hu vagy videki-sexpartner.hu - vásárlását. A Bizottság megkérte a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy Hernádiéktól követelje a szexpartnerkereső honlapok eltávolítását.

A NGM szerint az ügyben még jelenleg is egyeztetnek a Európai Bizottsággal, a szexpartnerkereső oldalakat így továbbra is a Dating Central Europe üzemelteti. Hernádi alapkezelője nem válaszolt a lap írásban feltett kérdéseire - olvasható az Indexen.