Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A következő öt esztendőben az Opero Kft. látja el a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. fürdőinek és strandjainak műszaki felügyeletét, miután három ajánlattevő közül megnyerte az erre kiírt közbeszerzési eljárást - értesült a Napi.

A június közepén aláírt szerződés szerint a cég nettó 6,96 milliárd forintért - azaz havi 116 millió forint szolgáltatási díjért - vállalta a BGYH kezelésében lévő tizenkét fürdő és strand (a Gellért, Dandár, Széchenyi, Lukács, Király és Rudas gyógyfürdők, a Csillaghegyi, Római, Palatinus, Csepeli és Paskál strandfürdők és a Dagály fürdő) folyamatos műszaki felügyeletét (üzemeltetés, ellenőrzés, karbantartás és hibaelhárítás), a kapcsolódó létesítmény- és épületelemek ügyeleti és készenléti szolgálatát összesen 120 ezer négyzetméternyi területen. A megállapodás kiterjed még a medencék és ingatlanok speciális felszerelései üzembiztonságának és tisztaságának biztosítására is.

A kiszervezés mintegy 600 millió forintos megtakarítást jelent a BGYH számára, amely korábban maga látta el ezt a tevékenységet, csak a karbantartási és javítási munkák során vette igénybe külső cégek segítségét. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő társaság lapunknak azzal indokolta a lépést, hogy egy korszerűbb, szélesebb műszaki háttérrel rendelkező cég gyorsabban, hatékonyabban és olcsóbban végzi el a feladatokat.

A közbeszerzési eljárás lefolytatásához a fővárosi önkormányzat szakbizottságának hozzájárulására is szükség volt, amely azonban az első előterjesztést nem találta kellőképpen kidolgozottnak, ezért az eljárást az eredeti tervekhez képest némi csúszással hirdették meg.

A műszaki üzemeltetés kiszervezésére másfél éves előkészítés után kerülhetett sor - mondta lapunknak Rák Tibor, a BGYH műszaki igazgatója. A tavaly novemberben meghirdetett tenderen az Opero mellett a Future FM Zrt. és a német hátterű PQS International Zrt. adott be ajánlatot. Az elbíráláskor a BGYH az áron kívül a műszaki tartalmat, a takarítási technológia ismertetését és az üzemeltetési módszertan kidolgozottságát vette figyelembe. Összességében a legelőnyösebb ajánlatot az Opero adta, amely egyben a legalacsonyabb árat is jelentette - tette hozzá az igazgató.

A megbízásról szerettünk volna érdeklődni az Opero vezetőitől is, de őket lapzártáig nem sikerült utolérni, illetve nem kívántak nyilatkozni. Cégbírósági adatok szerint az 500 ezer forint jegyzett tőkéjű kft.-t tavaly júniusban építményüzemeltetésre hozta létre két tulajdonosa: az egyik a 3,18 millió forint jegyzett tőkéjű, egy magyar magánszemély birtokában lévő, fő tevékenységként általános épülettakarítást végző Opus Ingatlanszolgáltató és Kivitelező Kft., a másik pedig a 2008 májusában bejegyzett, szintén magyar érdekeltségű Tempero-Plusz Üzemeltetési és Ingatlanhasznosítási Kft.