Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A csaknem teljes decemberi hónapot átfogó heti monitoros statisztika (a december 4. és december 31. közötti napok online kasszaadatai) alapján 7,2 százalékkal több pénzt hagytak a vendéglőkben az év utolsó hónapjában, mint 2019-ben, a járvány előtt.

Ez szép is lenne, ha nem kellene minden vendéglőnek az étlapon az árakat is feltüntetni. Mert azok is nagyobbak lettek, nem is kicsit. És így már hiába nőtt a bevétel, a korsók, felszolgált adagok mennyisége még mindig elmarad a korábbiaktól.

2021 decemberében 9,6 százalékkal emelkedtek a vendéglős árak az előző évihez képest - írja a blokkk.com kereskedelmi szakblog. Ugyanakkor 2020 végén sem lehetett olcsóbban étkezni kimozdulva otthonról, akkortájt 7 százalék környékén ugrált a drágulás üteme, így ez a két esztendő 2019 decemberéhez mért 7 százalékos bevétel növekedése mennyiségben 8 százalékos visszaesést jelent.

Hiába tekertek nagyot a vendéglősök, vitték akár házhoz is a kaját, a járványban a legtöbb korlátozás nekik jutott. Ennek ledolgozása nem megy egyik pillanatról a másikra, sőt, egyik esztendőről a másikra sem. Kell hozzá legalább még egy, persze még többet költekező vendéggel, olcsóbb hozzávalókkal, és elégséges számú szakáccsal, pincérrel.

A nyári hónapok több pénzt hoztak a vendéglősök konyhájára, mint a járvány előtti hónapok. Ez a többlet ugyan soványodott ősszel, de azért sokat faragott a korábbi elmaradásokból. A 2020-as 400 milliárdos piacvesztés fogyott 2021-ben, 139 milliárd elmaradást mutat a kassza.