Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelintézeti vezetők körében végzett felmérése szerint 2009 harmadik negyedévében a válaszadó bankoknál a vállalati üzletágban a visszafogott hitelezési hajlandóság továbbra is a hitelezési standardok és feltételek szigorításával párosult.

Mindez annak ellenére történt, hogy az előző felmérésben a válaszadók azt jelezték, 2009 második félévében már nem kívánnak tovább szigorítani, illetve némi enyhítés is bekövetkezhet.

A válaszadási arány alapján a legtöbben a maximálisan nyújtható futamidőnél, a maximális hitelnagyságnál, a hiteldíjaknál, a szerződéses kötelezettségvállalásoknál, a kockázati prémiumnál és a fedezeti követelményeknél keményítettek.

Utóbbi két területen a tervek is további szigort jeleznek, ám a bankok a következő fél évben már hitelhajlandóságuk növekedését prognosztizálják. Kérdés persze, hogy utóbbi ezúttal valóban bekövetkezik-e.

A következő féléves időszakban a felmérésre választ adó bankok várakozásai szerint továbbra is az iparág-specifikus problémák és a kockázati tolerancia mérsékelt szintje (tehát nem likviditási vagy tőkegondok) járulhatnak hozzá a szigorításokhoz.

A következő fél évben szinte minden iparágban portfólióromlást várnak a bankok - kiegészülve az előző negyedévben érdemben nem növekvő nem teljesítéskori veszteségráta széles körben várható kedvezőtlenebbé válásával.

Az előző felmérésekhez hasonlóan továbbra is elsősorban a feldolgozóiparban, építőiparban, pénzügyi tevékenységben, az ingatlanokkal, illetve gazdasági szolgáltatással foglalkozó szektorban számoltak be a banki vezetők a portfólió minőségének romlásáról, de ezt a kereskedelemhez kapcsolódóan is kiemelték.

Az előző felméréstől eltérően ráadásul most egyes válaszadók szerint a gondok elérhetik a villamosenergia-, gáz-, hő- és vízellátás, illetve az információ és kommunikáció (it, távközlés) üzletágakat is.