Filmes területen munkaerőhiánnyal érintett szakma a világosító, a produkciós asszisztens, a segédoperatőr, a kameramozgató vagy a díszletépítész. Az utóbbi időben egyre inkább ebbe a kategóriába tartozik a filmes hangmester is. Ez a pozíció ráadásul a Lumière Filmiskolát vezető Salamon András rendező szerint kritikus fontosságú. „Miközben az apróbb képi malőröket, a színészi munka kisebb hibáit a nézők hajlamosak megbocsátani, a rossz minőségű hanggal, az érthetetlen dialógusokkal, a rosszul kevert zenékkel szemben mindig rendkívül intoleráns a közönség” – véli a szakember.

Ezt nem lehet YouTube-on megtanulni

Mivel egyre nagyobb igény mutatkozik szakképzett, mozgóképhez értő filmes hangmesterekre itthon és globálisan is, a Lumière ennek szenteli egyik ősszel induló programját. A jelentkezők Várhegyi Rudolf (Felkészülés meghatározatlan idejű együttlétre, a Szerdai gyerek vagy a Lajkó-cigány az űrben filmek hangmérnöke), Bodnár Vajda Dávid (Aranyélet, Fehér isten), Gáspár Szabolcs (Saul fia, Kincsem, Toxikoma), Kis-Tóth Gyula (színházi, internetes, zenei és filmes hang), valamint Lukács Péter (Testről és lélekről, Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek) hangmesterek segítségével ismerkedhetnek meg ezzel a kiemelten fontos hivatással. Ez ugyanis „olyan szakma, amelyet nem lehet autodidakta módon, például YouTube videók alapján elsajátítani” – figyelmeztet Salamon András.

A hangmesterképzést a Lumière beilleszti az úgynevezett koordinált oktatásba. A koordinált szakokra járóknak lehetőségük van „áthallgatni” a többi szakra, azaz kölcsönösen és további költségek nélkül beülhetnek egymás óráira annak érdekében, hogy filmkészítéshez szükséges csapatmunkából is gyakorlati ízelítőt kaphassanak - írja az iskola közleményében.

Cserhalmi György és Thuróczy Szabolcs is oktat

A filmes hangmester képzés beindításával ősztől hét szakon zajlik majd a Lumière-ben a koordinált képzés, amelynek a filmszínész szak is része. Az intézmény egyik alappillérének számító szakon a hallgatókat Kerekes Vica, Cserhalmi György és Thuróczy Szabolcs oktatja majd színészmesterségre, így a Magyarországon elérhető filmes képzések körében magas színvonalat képviselő tanári karral indul az őszi félév.