Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. kilencvenhat erőművet üzembe helyezett, így ezek már a közcélú hálózatra termelik a villamosenergiát - közölte az MTI szerint Bilinszky Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. programvezetője.

A társaság megújuló programja keretében megépülő 110 erőmű Magyarország szén-dioxid-kibocsátását évente mintegy 100 ezer tonnával csökkenti, és összesen 110 gigawattóra villamosenergiát termel. Ez a mennyiség mintegy 50 ezer háztartás, azaz több mint 100 ezer ember éves villamosenergia-szükségletét fedezi majd.

Az MVM Csoport mindig is kiemelten kezelte az energiastratégiában megfogalmazott célokat, így a szén-dioxid- és karbonmentes villamosenergia-termelést. Ehhez kapcsolódóan a társaság 2016-ban indította el programját, amely elsősorban a megújuló energiát hasznosító erőművek létesítését tűzte ki célul - mondta Bilinszky Péter.

A most záruló projekt keretében előzetesen 600 telephelyet vizsgáltak meg, és végül két darab 20 megawatt teljesítményű és 108 darab 0,5 megawatt teljesítményű fotovoltaikus erőmű telepítése mellett döntöttek. A beruházásokat részben európai uniós forrásból, részben az MVM Csoport saját forrásából valósítják meg.

A magyar tulajdonú vállalatcsoport, az MVM Csoport már megkezdte a megújuló program folytatását. Ebben is a fotovoltaikus erőművek előkészítése és későbbi létesítése kap prioritást, de tervezik a biogáz, a biomassza és a geotermikus energia hasznosítását is. Az NKM Áramhálózati Kft. területén Cegléd, Gerendás, Hódmezővásárhely, Kecel, Kiskunhalas, Kötegyán, Jánoshalma, Mezőkovácsháza, Nagykamarás, Soltvadkert, Szegvár, Árpádhalom, Békéscsaba, Kiskunfélegyháza és Újkígyós térségében valósultak meg - mondta Balla Péter, az MVM Zöld Generáció Kft. dél-kelet-magyarországi fejlesztések projektvezetője. Kecskeméten pedig két helyszínen négy különálló erőmű létesült.

Az NKM Áramhálózati Kft. területén végrehajtott projekt eredményeként a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség átlagos értéke mintegy 44 ezer gigajoullal emelkedik, az üvegházhatást okozó gázok csökkenése pedig átlagosan évi mintegy 12 ezer tonnával csökken. A tizenkilenc 0,5 megawattos erőmű összteljesítménye 600-700 megawattóra, amely összességében egy Kiskunhalas méretű város éves energiafogyasztását tudja biztosítani.

A MET Csoport ma jelentette be, hogy leányvállalata a MET Kabai Solar Park Kft. közel 70 hektáron - 43 megawatt beépített teljesítménnyel - naperőműparkot épít az egykor a kabai cukorgyárhoz tartozó területen. Ez várhatóan már az idén megkezdi kereskedelmi termelését, és több mint 20 ezer háztartást lát majd el energiával.