Tízből nyolc várandós kismama hasznosnak tartja, és tervezi a babaváró hitel igénylését - derül ki a City Hitelbróker Kft. 300 fős kutatásából, amelynek keretében 18-40 év közötti várandós kismamát kérdeztek meg.

Bár a gyermeket váró fiatal párok egy része jelenleg még nem él házastársi kapcsolatban, sokan úgy nyilatkoztak, hogy a közeljövőben házasságot kötnek, így megfelelhetnek minden jogszabályi követelménynek.

QP | Quality Placement

A megkérdezett kismamák 92 százaléka a maximális, tízmilliós kamattámogatott kölcsönt szeretné felvenni. Ugyanakkor a CHB szakértői szerint előzetes becslések alapján a babaváró hitelt igényelni szándékozó fiatal házasok körülbelül 60 százaléka fog megfelelni a jogszabályi feltételeknek és a bankok kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek.

A babaváró hitel igénylésének szigorú jogszabályi feltételei vannak: a feleség 18 és 40 év közötti életkorú, a házaspár mindkét tagja köztartozásmentes, magyar lakcímmel rendelkezik, büntetlen előéletű, egyik fél sem szerepel negatív adósként a KHR listán, legalább a pár egyik tagja rendelkezik minimum 3 éves, folyamatos tb biztosítotti jogviszonnyal, illetve legalább a pár egyik tagjának ez az első házassága.

A babaváró hitel több bank kínálatában is elérhető lesz, és bár a kormányrendelet pontosan meghatározza, hogy kik jogosultak a kamattámogatott hitel igénylésére, nem csak a jogszabályi feltételeknek, de a bankok saját kockázatkezelési és hitelbírálati követelményeinek is meg kell felelniük a hiteligénylőknek. Ebben pedig némi eltérés lehet az egyes bankoknál. Így a fiatal pároknak hitelfelvétel előtt érdemes több bank kínálatát megvizsgálni vagy független tanácsadó segítségét kérni a hiteligénylésnél - mondta Vajnági Richárd, a City Hitelbróker Kft. ügyvezető igazgatója.

Bár a fiatal párok többsége a maximális, 10 millió forintos hitelösszeget szeretné felvenni, ha minden feltételnek meg is felelnek, nem feltétlen tudják a teljes összeget megigényelni. Mivel a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (jtm) szabályozásról szóló rendeletet hatálya alá tartozik a babaváró hitel is, így akiknek van már meglévő hitele vagy alacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek lehetséges, hogy kisebb hitelösszegre lesznek jogosultak. Egy átlagos jövedelemmel rendelkező házaspár várhatóan 6-7 millió forintos hitelösszegre lesz hitelképes.

Bár csak július 1-jétől lesz igényelhető a babaváró hitel, de már most nagy számban érdeklődnek az ügyfelek a bankoknál és pénzügyi közvetítőknél a termék részleteiről. Várakozásaink szerint már július első heteiben rendkívüli lesz a kereslet a kamatmentes hitel iránt, mely jelentős mértékű fellendülést hozhat a hitelpiacon - tette hozzá Vajnági Richárd.

Érdemes alaposan átgondolni a hitelfelvételt, mivel ha valaki meggondolatlanul veszi fel a hitelt, több mint 8,5 millió forintot veszíthet - számolta ki a Bank360.hu. A portál számítási példája: a maximális 10 millió forintos összeggel, 20 éves futamidővel és 5 éven belül három gyerekkel kalkulálva, az első gyermek idén decemberben, a második 2023 februárban, a harmadik pedig 2025 januárban születne a tervek szerint. A kalkuláció alapján ha minden a tervek szerint alakul és megszületik a három gyerek: nem kell törleszteni a tartozást, ha csak két gyermek születik, a teljes visszafizetendő összeg 7,3 millió forint lesz, ha egy gyermek születik, a teljes visszafizetendő összeg 10,5 millió forint, míg amennyiben nem születik gyermek, a teljes visszafizetendő összeg 18,5 millió forint lesz.