Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Beruházási Bank (EIB) felfüggesztette annak a kétszázmillió eurós hitelnek a folyósítását, amelyből a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bővítését finanszíroznák - számolt be a Magyar Nemzet. Az EIB vizsgálata szerint ugyanis nem készült hatásvizsgálat a légi közlekedés fejlesztésével kapcsolatos környezetszennyezésről, zajszennyezésről és üvegházhatású gázok kibocsátásáról, ezzel megsértették az EU környezetvédelmi jogszabályait.

A panaszmechanizmus szerint az ilyen összetett projektek esetében a banknak megfelelő műszaki, környezetvédelmi, szociális és nyelvi szakértőket kellene alkalmaznia, hogy segítsék az értékelést és a nyomon követést – mondta Anna Roggenbuck, a Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat szakértője.

Az EIB kétszázmillió eurós hitelt hagyott jóvá a repülőtérnek, amelyet az új B mólóra, egy esetleges új harmadik terminál építésére, a repülőtér földi világításának felújítására, egy új Cargo City építésére és számos más földi és légi oldali fejlesztésre, valamint a poggyászkezelő rendszer korszerűsítésére szánt az Airport. Ezek a munkálatok összességében az utasforgalmat a másfélszeresére növelik a következő nyolc év során. Az elkészült Cargo City révén a reptér teherforgalma máris túllépte az évi 150 ezer tonnát, és ennek további növekedése várható.