A jövőben már nem kell minden esetben közzétenni a pénzügyi társaságok, intézmények hirdetményeit az országos újságokban. A parlament előtt van a hitelintézeti törvényt is módosító pénzügyi csomag, amely alapvetően egy új, uniós szintű nyugdíjmegtakarítási termék bevezetésének ágyaz meg, és tartalmazza a Hitelintézeti törvény (Hpt.) egyik módosítását is - írja a portál

Számos esetben kötelező napilapban közzétenni

A hatályos Hpt. alapján a pénzügyi szolgáltatással foglalkozó társaságoknak, intézményeknek (ide tartozik például az Országos Betétbiztosítási Alap is) egyebek mellett a napilapokon keresztül kell eleget tenniük közzétételi kötelezettségeiknek meghatározott esetekben. A számos eset közül kettőt kivettek most a felsorolásból. 

Ez alapján már nem kell országos napilapban közzétenni, ha egy bank bankszünnapot tart, és az OBA-nak sem kell ily módon tájékoztatnia a pénzintézetek ügyfeleit, ha az intézmény csődbe ment, és kártalanítást fizet nekik. A bankszünnapokra vonatkozó intézkedés 2022 júliusától, az OBA-ra vonatkozó rész már 2020 augusztusától életbe lép.

A törvényjavaslat így indokolta a lazítást: tekintettel a napilapok szerepének módosulására, a javaslat módosítja az OBA közzétételére vonatkozó szabályt az európai uniós irányelv tartalmának megfelelően.

Több bankszünnap lehet

A bankszünnapok számával kapcsolatban is lazít a törvény. eddig egy évben legfeljebb két bankszünnapot tarthattak a hitelintézetek, erről a felügyelet tájékoztatása mellett szintén legalább két országos napilapban kell tájékoztatniuk az ügyfeleiket, 15 nappal a bankszünnapot megelőzően. Emellett a felügyelet elrendelhetett még bankszünnapokat, de évente legfeljebb hármat a hitelintézet kérésére.

Jövő év közepétől egy hitelintézet a pénzügyi, kiegészítő pénzügyi szolgáltatása vagy annak körébe tartozó bármely résztevékenység vonatkozásában munkanapokon történő előzetesen tervezett szüneteltetésére bankszünnapot tarthat, amennyiben annak feltételeit üzletszabályzatában vagy az ügyféllel kötött szerződésében előzetesen meghatározta. Ha a hitelintézet négy napot meghaladó hosszúságú, egybefüggő bankszünnap tartásáról dönt, úgy ezen szándékát köteles a felügyeletnek hatvan nappal a bankszünnap tartását megelőzően bejelenteni.

Négynapos vagy annál hosszabb bankszünnapra nyilvánvalóan csak nagyon indokolt esetben lehet szükség, például bankok egyesülésénél szokott ilyen előfordulni. A Takarékbank kétnapos bankszünnapot tartott 2019 novemberének elején, akkor egy hétvégét követően, de a négy napos leállás dacára akadozva indult el a fúzió után a bank rendszere. 

A következő nagyobb banki egyesülés a Magyar Bankholding tagbankjainak, a Budapest Banknak, az MKB-nak és a Takarékbanknak az egyesülése lesz. Nem kizárt, hogy akkor is tartanak majd bankszünnapot, mielőtt elindítják a közös rendszereket.