Több százezer forintos plusz kiadást jelenthet a taxisoknak, hogy megfelejenek a várhatóan szeptemberben életbe lépő rendeletnek, amelynek alapján - kezdetben az új belépőknek - sárga színű fóliával kell bevonni az autójukat, és a taxiórákat is át kell állítaniuk az új tarifáknak megfelelően.

A Rádió Tele5 Taxi és a Budapest Taxi szerint kedvezményes hitelekkel kellene segíteni azokat a fuvarozókat, akik önerőből nem tudnak megfelelni a szeptembertől életbe lépő budapesti taxirendelet előírásainak. A két társaság közleményében azt írja: ha nem sikerül gyors megoldást találni a problémára, több száz családfenntartó maradhat munka nélkül. Sokan ugyanis nem tudják előteremteni azt a 160-200 ezer forintot, ami az autók átfestéséhez, átmatricázásához szükséges. A Rádió Tele 5 Taxi ügyvezető igazgatója, Horváth Csaba szerint nem csak a pénz hiányzik az átálláshoz. A taxitársaságok és a hozzájuk tartozó alvállalkozó gépkocsi-tulajdonosok egyike sem vette még tudomásul, hogy a számos esetben hangos és zavaró URH-kapcsolatot kiváltva a taxisofőrnek az utas adatait már nem a rádión keresztül, hanem valamilyen informatikai eszközön keresztül kell majd továbbítani - áll a közleményben.

A közlés szerint a GPS-alapú kapcsolódás a legtöbb autóban még nem megoldott, holott elméletileg szeptember elejétől kötelező lesz az ilyen jellegű fuvarközvetítés. A két társaság úgy látja, hogy a változások miatt a jelenlegi 10-11 fuvarszervező cég helyett várhatóan csak jóval kevesebb marad meg. Úgy vélik, több cég nem tudja majd teljesíteni az egyébként minőségi változást is eredményező kötelezettségeket.

Szunomár Tibor, a Főtaxi vezérigazgatója egyet ért más társaságokkal abban, hogy segíteni kell azokat a fuvarozókat, akik önerőből nem tudnak megfelelni a szeptembertől életbe lépő budapesti taxisrendelet előírásainak. A Főtaxi, részletfizetési lehetőséggel támogatja a taxik sárgításának költségét, továbbá a szeptember elejétől kötelező csendes címkiadáshoz szükséges eszközt, valamint a kártyás fizetéshez szükséges POS terminált sem kell partnereinek megvásárolnia - közölte a taxi társaság. A Főtaxi vezérigazgatójának meggyőződése, hogy a hamarosan életbe lépő rendelet, újra rendezi a fővárosi taxis piacot, és ami a legfontosabb, hogy elsősorban az utasok biztonságát szolgálja.

QP | Quality Placement