A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa megvizsgálta az Avalue Befektetési Kft. előzetes szakhatósági állásfoglalásra vonatkozó kérelmét a Lapcom Kiadó Zrt.-vel történő összefonódásáról, amelyet jóváhagyott - írta közleményében az NMHH. Azaz a tervezett összefonódás nem sérti "a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését". A tranzakciót a Gazdasági Versenyhivatalnak is engedélyeznie kell.

A Lapcom adja ki a - honlapja szerint - Magyarország legnagyobb példányszámban értékesített regionális napilapját, a Kisalföldet, a Csongrád megyei Délmagyarországot, valamint a Bors című országos bulvárlapot. A tervezett tranzakcióról a múlt héten számolt be a Magyar Nemzet a Médiatanács július 25-i ülésének napirendjére hivatkozva.

A Lapcom tulajdonosa a kajmán-szigeteki bejegyzésű Radio Bridge Media Holdings Ltd., amely feltételezhetően jó árat kér a tavaly tízmilliárd forint nettó árbevétel mellett 1,4 milliárd forint nyereséget termelő kiadóvállalatért.

A vevő céget, az Andrew G. Vajna (a magyar cégjegyzékben Vajna András György) közvetett tulajdonában lévő Avalue Befektetési Kft.-t idén áprilisban alapították, a fő tevékenysége a vagyonkezelés. (Vajna a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2017 listája szerint 60 milliárd forintos becsült vagyonnal a tizennegyedik legmódosabb magyar.)

Rövid idő alatt elkeltek a megyei lapok

A magyarországi megyei lapok többségét - a tavaly október óta a Mészáros Lőrinc közvetett érdekeltségében lévő - Mediaworks Zrt. adja ki (egyebek mellett a Nemzeti Sportot és a Világgazdaságot is, s hamarosan a kormányközeli Magyar Időket is).

Három regionális napilap (Észak-Magyarország, Hajdú-bihari Napló és Kelet-Magyarország) pedig Heinrich Pecina osztrák üzletember cégéhez került. Az újságokat kiadó Russmedia Kft. hétfőn közleményben jelentette be, hogy eladta magyar és romániai lapjait a Media Development Management Kft.-nek, amely az ausztriai CPS Investment Services AG leányvállalata. A HVG információi szerint Pecina MKB-s és takarékbankos hitel segítségével vásárolt.