A szövetség legalább fél éve minden lehetséges fórumon eljárt, elsők között fordult a pénzügyminiszterhez és az Alkotmánybírósághoz is annak érdekében, hogy megakadályozza az ingatlanadónak az AB által is elutasított formáját, mert az Mehrli szerint nincs összhangban az ingatlan-nyilvántartással, a forgalmi érték ilyeténképpen való meghatározása pedig egyszerűen alkotmányellenes.

Ezt a szakmai véleményt most az AB megerősítette. Ugyanakkor a Maisz elnöke arra is felhívja a figyelmet, hogy a döntés nem azt jelenti, hogy az ingatlanokat ne lehetne valamilyen módon megadóztatni, mint ahogy az Nyugat-Európában vagy a tengerentúlon számos országban működőképes rendszer.

Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője is úgy véli, csak átmeneti lehet a megkönnyebbülés, hiszen csak a számítás módját alálták alkotmányellenesnek. Az elfogadható megoldás egyik alappillére azonban az ingatlankataszter lenne, ám ez mind a mai napig nem készült el. Murányi a vagyonadó-kalkulátorral kapcsolatban megjegyezte, az számos hibája ellenére olyan területeken is hozzávetőleges értékekkel szolgált, ahol tranzakció híján évek óta nehézségekbe ütközött a forgalmi érték meghatározása.