A lopások 70 százalékát Budapesten jelentik be: itt majdnem minden kétszázadik autóra jut egy ilyen káreset. Az évi 5-6 ezer gépjárműlopás és több tízezer közúti baleset ellenére csak minden ötödik tulajdonos védi cascóval is járművét.

Közülük évente minden hetedik biztosítottra jut egy káreset. Ilyenkor jelentős összegeket térít ugyan a biztosító, de lopás vagy totálkár esetén az önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a tulajdonos ugyanolyan értékű gépkocsit vehessen. Rosszabb esetben arra sem jelent fedezetet, hogy maradéktalanul vissza tudja fizetni a hitelből vásárolt autó utáni tartozást - hívta fel a figyelmet a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt (EMABIT) és a Defend Insurance Kft.

Bár az évtized elején az uniós trendekkel ellentétben Magyarországon nőtt az autólopások száma, amely 2012-ben megközelítette a 7 ezret, az elmúlt két évben már jelentős csökkenés volt tapasztalható. Így 2012-höz képest 30 százalékkal, 2013-hoz képest pedig 15 százalékkal kevesebb lopást regisztráltak tavaly.

Az összes eset 60-70 százalékkát Budapesten jelentik be minden évben. Bár a fővárosban is az országoshoz hasonló mértékben csökkent a lopások száma, az autósok továbbra sem aludhatnak nyugodtan. A fővárosban majdnem minden kétszázadik autóra jutott egy lopás tavaly, míg országosan csak nagyjából minden 770-edikre. A tulajdonosok persze nem csak a lopás, hanem az elemi- és totálkárok miatt is aggódhatnak.

Magyarországon körülbelül 800 ezren rendelkeznek casco-biztosítással, így nagyjából minden ötödik gépjárműnél számíthatnak a tulajdonosok a kötelező felelősségbiztosítás által nem fedezet károk egy részének megtérítésére. A casco biztosítások esetén jóval nagyobb arányban jelentenek káreseményt, mint a kötelező biztosítás esetében: 2013-ban majdnem minden hetedik casco biztosítottra jutott egy bejelentett káresetet, míg a kötelező felelősségbiztosítások esetén csak minden harmincegyedikre. Bár a casco biztosítás esetén az egy káreseményre jutó átlagos térítés mértéke 300 ezer forint volt, sok esetben - lopás, illetve totálkár esetén - a kár mértéke megegyezik az autó értékével.