Az űrtechnológiai fejlesztésekre szakosodott Remred Kft. az Energiatudományi Kutatóközponttal és az Airbus-szal közös konzorciuma nemzetközi nyílt pályázaton elnyerte az Európai Űrügynökség (ESA) megbízását. A vállalat a nemzetközi együttműködés keretében épülő, ember lakta Hold-állomás fedélzetére készülő berendezéseket fejleszt és gyárt majd.

2024-ben kezdődhet meg az ember visszatérése a Holdra. Ekkor bocsátják majd fel a Lunar Gateway nevet viselő, Hold körül keringő állomás első moduljait, amelyet a NASA-vezette nemzetközi, köztük európai részvételű konzorcium valósít meg.

A Remred Kft. eddig is számos eszközt és technológiai fejlesztést végzett a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, valamint kisműholdakra. A NASA által vezetett Hold-programba való bekapcsolódás azonban új technológiai és ipari lehetőségek sokaságát nyitja meg a cég számára

– nyilatkozta Hirn Attila, a Remred ügyvezető igazgatója.

A Hold-program beszállítójaként a vállalat legfőbb feladata az Internal Dosimeter Array (IDA) egység központi, illesztő elektronikai és szoftveres rendszerének a fejlesztése, gyártása és validációja. Ez a rendszer biztosítja a tápellátást és a digitális feldolgozást, az egység vezérlését, továbbá összeköttetést biztosít a dozimetriai műszerek és a Hold-állomás fedélzeti rendszerei között.

Emellett fejleszti fogják az IDA egység földi kiszolgáló elektronikai rendszereit is, mint például a földi kiértékelő és üzemeltető szoftvert, a szimulátor egységeket, vagy a szoftverfejlesztő egységeket. A cég feladatai közé tartozik az is, hogy ennek a rendszernek az első két évben teljeskörű technológiai támogatást nyújtson a projektben résztvevő űrügynökségek részére.

Az IDA egység feladata az állomás fedélzetén tapasztalható kozmikus sugárzási tér sugárvédelmi célú vizsgálata és folyamatos megfigyelése lesz az űrhajósok biztonságának érdekében. Ehhez számos ország és űrügynökség által gyártott mérőműszereket kell kombinálni - írja a vállalat közleményében.

Hazánkból az Energiatudományi Kutatóközpont egy "Tritel" monitorral járul hozzá a projekthez.

Ez utóbbi a legkomplexebb és legfőbb detektora lesz az IDA kísérleti egységnek. A projekt keretében a Remred Kft. feladata kifejleszteni, legyártani és kvalifikálni a Tritel második generációs verzióját. Az első generációs monitor 3 évig szolgált a Nemzetközi Űrállomáson.