Ismeretlen vevőnek 175 millió forintért eladta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a hungarikumok gyűjteményébe sorolt hollóházi porcelánt gyártó és forgalmazó céget, a Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészét. Az cégnek nem volt jelentős ingatlanvagyona, a gyártáshoz használt ingatlanokat eddig bérelte - tudtuk meg korábban az MNV-től. A Hollóháza védjegy is az állam tulajdona, ennek használatárért is fizetnie kell gyártónak.

Az eladásról szóló hirdetmény karácsony előtt jelent meg a vagyonkezelő e-árverési felületén. Keddtől csütörtök estig lehetett licitálni, de csak egyetlen ajánlat érkezett, így kikiáltási áron kelt el a több mint 240 éves múltra visszatekintő hollóházi porcelángyártó.

Nem sokat lehet tudni

A Napi.hu írt először a cég privatizációjáról. Annyi tudható, hogy az ismeretlen befektetőnek fenn kell tartania a háztartási kerámia gyártását is. Az elmúlt csaknem tíz évben több száz millió forintot költöttek a gyártó talpra állítására, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani. A Hollóházi honlapján továbbra sem árulkodik semmi a privatizációról, az viszont kiderült, hogy az év végén készletkisöprést tartottak, a raktáron lévő készletekre akár 40 százalékos kedvezményt adtak.

A vevőnek kötelezettséget kellett vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a jelenlegi főtevékenységét - a háztartási kerámia gyártását - fenntartja mindaddig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja részére díjfizetés ellenében a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenysége végzéséhez - olvasható az árverési portálra feltöltött dokumentumban. A pályázónak vállalnia kellett azt is, hogy a részesedését 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el.

Vélhetően a nem a háztartási, hanem az ipari és az épületkerámia gyártása jelenti majd az igazi üzletet a nyertes pályázónak.