Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A balatoni éttermek, boltok, cukrászdák, fagylaltozók egy része már a május elsejei hosszú hétvégén kinyitott, a többiek számára pedig a pünkösddel kezdődött a szezon. Legalábbis azokban az üzletekben, amelyekben volt elég alkalmazott: mert míg vendégből nincs hiány, munkaerőből nagyon is van - írja a Népszava.

Pultos, felszolgáló, szakács, leszedő, takarító - sorolta Kati az egyik balatonlellei étteremben, milyen munkakörökbe tudnának azonnal felvenni embereket. Egyes felmérések szerint a tóparti kereskedelmi és vendéglátóhelyek nyolcvan százaléka munkaerőgondokkal küszködik.

A nagyobb éttermek havi 800 ezer-1,2 millió forintot kínálnak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak egy hónapra, plusz szállást és ellátást, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhatnak a jobb helyeken. A legtöbb helyen már a papírt sem kérik, csak a tapasztalatot nézik: Balatonfüreden akad egység, ahol kétezer forintot kap óránként egy több szezonban bizonyított pultos.

Nincs menekvés

Főleg az osztrák síterepeken dolgozó vendéglátósok régebben még hazajöttek nyárra, de most már kint is elképesztő a hiány a jó alkalmazottakból, így a munkaadóik inkább kifizetik őket egész évre, még ha májustól októberig ötöd akkora is a forgalmuk.

Korábban az volt a baj a Balatonnál, hogy nem érkezett elegendő vendég, s így sokan nem tudták kitermelni a költségeiket, vagy nem hozott annyi nyereséget az adott hely, hogy érdemes legyen hosszú távon működtetni. Néhány éve beindult a tó, erre most nincs elég ember, aki dolgozzon, kiszolgálja a vendégeket.

Ez a szezon is kemény lesz, de talán valahogy lefut még, jövőre viszont, ha valami nem változik meg gyökeresen, nagyon nagy bajban lesznek a tóparti vállalkozók.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu