Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik úgy döntenek, hogy idén Horvátországban töltik a szabadságukat - írja a Világgazdaság. Egy olyan négyágyas apartman napi bérleti díja, mely a koronavírus-járvány előtt 650 kunába, azaz 35 ezer forintba került, most általában 11 ezer forinttal kerül többe, de az sem kizárt, hogy a nagy kereslet miatt augusztusban ez még többet kérnek érte.

Hasonló a helyzet a hotelekben is, ahol szinte kivétel nélkül 30 százalék feletti az áremelkedés a pandémiát megelőző évekhez képest. De nem csak a szállások, hanem a strandok és a vendéglátóhelyek szolgáltatásai is drágultak. A helyi sajtó szerint egy négytagú család egy átlagos tengerparti étteremben nagyjából 600 kunából (32,4 ezer forint) tud tisztességesen megvacsorázni, ami szintén 30 százalékkal több, mint amihez hozzászokhattunk.

Ami a strandokat illeti, napágyat és napernyőt már szinte sehol sem lehet napi 150 kuna (nyolcezer forint) alatt bérelni, de újdonság az is, hogy idén egyre több strandon kérnek már pénzt az öltözőfülkék használatáért is. A horvát tengerpart idén is északon Rovinj és délen Dubrovnik térségében a legdrágább, a legkedvezőbb árakkal pedig a Senj és Zadar között húzódó sávban lehet találkozni.

Még a kunához képest is

Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a forint az elmúlt időszakban nem csak az euróhoz, hanem a horvát kunához képest is sokat gyengült. Tavaly júniusban középárfolyamon még 47 forintért vásárolhattunk meg egy kunát, most viszont már 53 forintért, azaz közel 12 százalékkal többet kell fizetnünk érte.