A megnövekedett utasforgalom függvényében bizonyos, forgalmasabb InterCity vonatokat több kocsival közlekedteti a MÁV-Start. A lehetőségekhez mérten - az üzemképes kocsik felhasználásával - növelik a kocsimennyiséget, a helyjegy vásárlások figyelembevételével. A felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére - egyes népszerűbb utazási időpontokban - gyorsan megtelhetnek az InterCity vonatok, ezekre érdemes elővételben megvenni a menet- és helyjegyeket.

A helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai péntektől lesznek megtekinthetők a MÁV honlapján. Az adatokat naponta többször is frissítik.

A sorban állás elkerülése érdekében a MÁV-Start azt javasolja, hogy a menetjegyeket és a helyjegyeket - lehetőség szerint már az ünnep előtt néhány nappal - elővételben váltsák meg az utasok, s használják ki az automatákat és az internetes lehetőségeket. A MÁV alkalmazásból vagy online megváltott e-vonatjegyek a vonatokon elektronikusan is bemutathatóak.

Az ünnepi időszakban is érvényesek az önkiszolgáló csatornák igénybevétele esetén nyújtott kedvezmények: automatából vásárolt vagy online váltott, de automatából kinyomtatott jegyekre 5, e-vonatjegyekre 10 százalékos kedvezmény jár. Az utasok az ünnepi időszakban is csaknem napi 150 csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatra válthatnak jegyet 20 százalékos kedvezménnyel, amennyiben 100 kilométer feletti utazásukhoz online, e-vonatjegy formájában vásárolják meg azt - hívja fel a figyelmet a MÁV-Start.

A 26 éven aluli - diákigazolvánnyal nem rendelkező - fiatalok augusztus 16-án 10 órától augusztus 20-án éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok stb. is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.