Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei első negyedévben a pénzügyi vállalkozások hosszú idő után először ismét profitot értek el - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által közzétett adatokból. A tavalyi 37  (és az ezt megelőző évi 47) milliárd forintos veszteséget azonban 2011 első három hónapja alatt ötmilliárdos nyereséggel szépítették. A számokat részletesebben megvizsgálva ehhez elsősorban a pénzügyi műveleteken elért jobb profit, és a visszafogottabb értékvesztési, illetve céltartalék képzés járult hozzá. Az egy évvel korábbihoz képest a kamateredmény több mint tíz százalékkal esett, a juralékoknál pedig (bár kisebb mértékben), de továbbra is negatív volt a szaldó.

Az egyes tevékenységeknél sem lehet azt mondani, hogy teljesen elmúlt volna a válság hatása. A gépjármű finanszírozásnál az ügyfelekkel szembeni nettó követelések tovább zuhantak. A majdnem 16 százalékos visszaesés mellett különösen feltűnő, hogy az ingatlanhitelek, illetve lízing közben több mint öt százalékkal bővült. Az összes nettó követelés összetétele alapján a háztartások ötödével több forráshoz jutottak lakásvételükhöz ezektől a cégektől az egy évvel korábbi helyzethez viszonyítva (a válalkozásoknál a faktoring igénybevétele növekedett ilyen mértékben meg).

A korábbi feltételezésekkel szemben nem a deviza (a banktól a tavalyi jelzálogbejegyzési tilalom miatt már nem lehet idegen pénznemben lakáshitelhez jutni, a lízingnél viszont nyitott maradt ez a lehetőség) vált igazán kedveltebbé. A lakossági forint alapú ingatlanfinanszírozásnál ugyanis 40 százalékos volt a megugrás.

Fogyasztási hitelért is mintha egyre inkább nem a kereskedelmi bankokhoz fordulnának a magánszemélyek. A pénzügyi vállalkozásoktól ugyanis a nem szokványos (tehát nem autó, jelzálog, áru, vagy személyi) kölcsönökből innen az egy évvel korábbit 60 százalékkal meghaladóan összesen 97,4 milliárdot vettek fel.