A koronavírus-járvány első hulláma tavaly hiába hozta magával az uszodák gyors bezárását, sok nemzetközi verseny törlését, valamint kényszerítette magányos edzésre a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát, cégei jól teljesítettek a válságos év alatt is. A frissen megjelent beszámolójuk szerint elképesztő nyereséggel zárt tavaly úszóiskolája, az Iron Swim Kft. A társaság nettó árbevétele 455,26 millió forint volt 2020-ban, ami határozott növekedést jelent az előző évi, 162,6 millióhoz képest. Üzemi tevékenységük eredménye is több mint háromszorosára, 338 millió forintra emelkedett, csakúgy, mint az adózott eredmény, ami közel 314 millió forint nyereséget mutat.

A több mint félmilliárd mérlegfőösszegű kft. tavaly átlagosan 13 főt foglalkoztatott, bruttó átlagbérük viszont jelentősen csökkent az előző évhez viszonyítva. Az alkalmazottak fizetése az összes személyi jellegű ráfordítás alapján becsülve 267 ezer forint bruttóra esett a tárgyévet megelőző 352 ezer forinthoz képest, amikor átlagosan 10 munkavállaló dolgozott a cégnél. 

Követeléseik idén 20,8 millióval emelkedtek, aminek legjelentősebb részét – 41 millió forintot – a vevőkkel szemben tartják nyilván, így összesen közel 60 milliós tételt vártak 202 végén. Közben a saját kitettségük is nőtt: rövid lejáratú kötelezettségeik 126 millió forintra növekedtek, ami a 2019-es adatokhoz képest 41 milliós növekedést mutat.

Az anyagjellegű ráfordításaik közül továbbra is az „igénybe vett anyagjellegű szolgáltatások” költségei a legmeghatározóbbak, az előző évi értékhez hasonlóan 54 millió forint körül mozgott. Feltűnő lehet a hirdetési és reklámköltségek visszaesése a járvány első évében, ugyanis az 1,78 milliós tárgyösszeg még a 20%-át sem teszi ki a korábbi értéknek. Ennek elsősorban a sport és klubtevékenységek járvány alatti szabályozása, ezzel együtt a versenyek elmaradása lehet az oka.  25 millió forint osztalékot vett fel 2020-ban. 

Versenyek nélkül is ment az Iron International

A versenyszervezéssel és a profi sportegyesülettel foglalkozó céget 2019 augusztusának végén jegyezték be, így az októberi beszámoló volt az első a vállalkozás történetében. Az Opten adatai alapján Hosszú Katinka nem közvetlenül jelenik meg az Iron International Kft. tulajdonosai között, hanem az Iron Swim Kft.-n keresztül, ami egyébként ugyanazokkal a tevékenységi körökkel jött létre, mint az úszó ügyeit (iskoláját, webshopját stb.) addig intéző Iron Corporation Kft. A szervezet társtulajdonosa a ciprusi Rimland Limited társaság, ami mögött egy Aklaw Services Limited nevű, szintén Cipruson bejegyzett ügyvédi iroda áll. A kétszemélyes vállalkozás ügyvezetője egyébként az úszónő testvére.

Bár a cég adózott eredménye (8,5 millió forint) és az üzemi tevékenység hozama (9,8 millió forint) növekedést mutat a korábbi évhez viszonyítva, az értékesítés nettó árbevétele közel 36 százalékkal, 53 millió forintra esett vissza. A közölt adatok alapján ez vélhetően a személyi jellegű ráfordítások csökkenésével magyarázható, hiszen a megelőző évi 45,2 millió forintos értékkel szemben 2020-ban csak 16,6 milliót költöttek. A kiegészítő melléklet szerint az ügyvezető részére kifizetett munkabér mintegy 1,8 millió forint volt tavaly, mivel az összesen két főt foglalkoztató vállalkozás teljes személyi jellegű ráfordítása 16,64 millió forint volt, a másik munkavállaló havi bruttó 1,2 millió forintot kereshetett. 

Követeléseik közel 20 szorosára, összesen 57,4 millió forintra nőttek, rövid lejáratú kötelezettségeik pedig 39,3 millióra emelkedtek, az előző évi majdnem 10 millió forinthoz képest. A cég legmagasabb anyagjellegű ráfordításai közül az igénybe vette anyagjellegű szolgáltatások költségei minimálisan, 24,8 millió forintra csökkentek, a könyvelési, ügyvédi és tanácsadási díjak viszont több mint kétszeresére, azaz 19,3 millióra duzzadtak a megelőző évi adatokkal összehasonlítva. A hirdetési és reklámköltségek pedig – bár korábban is alacsonyak voltak – a járvány első évében elhanyagolható mértékre zuhantak. A májusban kiadott beszámoló taggyűlési határozata alapján nem fizettek osztalékot sem.

A Forbes magazin magyar kiadásának 2020-as felmérése alapján egyébként továbbra is, immár hatodik éve a háromszoros olimpiai bajnok úszó, Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló