Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarországi szállodák negyede fog télre bezárni, így sok vendéglátós maradhat munka nélkül - mondta Flesch Tamás, a Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke az ATV-nek.

Véleménye szerint a vidéki szállodák veszélyeztetettebbek, főleg a nagy, wellnessrészleggel rendelkezők, valamint azok, amelyek energia rendszere teljesen elavult.

A hazai hotelek három fő költségeleme - a bér, a rezsi és az élelmiszer-alapanyagok - rendkívüli módon megnőtt az elmúlt hónapokban. Az energiakiadások például a korábbiakhoz képest 3-4 szeresére emelkedtek - írta korábban a Napi.hu.

Ez azt jelenti, hogy

az ukrajnai háború előtt az energiaköltségek a városi szállodáknál a teljes bevétel 4-5 százalékát, a gyógy- és wellnessszállodáknál 12-13 százalékát tették ki. Ez azóta a városi hoteleknél 13-14 százalékra, a gyógy- és wellness hoteleknél 18-19 százalékra emelkedett.

Jelenleg megvan annak is a kockázata, hogy a későbbiekben ennél magasabb számokkal szembesülhetnek a szállodások – mondta lapunknak Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöki tanácsadója.

Kovács szerint minden szálloda tudja, hogy a vendégeik miért őket választják és ha ez éppen a wellness, a gyógyászat, akkor kockázatos, ha az itt nyújtott szolgáltatások szűkítésével próbálnak spórolni. Ugyanez igaz az éttermi szolgáltatásokra. A színvonal, vagy a kínálat csökkentése kétélű fegyver.