A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy öt vállalkozás jogsértő magatartást tanúsított a jellemzően uniós támogatású pályázatok keretében hulladékkezelésre szolgáló gyűjtőedények, gépjárművek és berendezések beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárásokban. A GVH a cégekre összesen több mint 860 millió forintnyi bírságot szabott ki - írta közleményében a GVH.

A versenyhivatali vizsgálat szerint 2014-ben és 2015-ben az érintett cégek, a Jumbo Log Kft., a Restone Kft., a Profi-Bagger Kft., az M-U-T Kft. és a Mento Kft. az érintett közbeszerzéseken úgy indultak, hogy közben jogsértő tartalmú információkat osztottak meg egymással, egyeztették árajánlataikat, illetve előre meghatározták a nyertes vállalkozást. A kartellel kapcsolatos bizonyítékokra a GVH a társaságoknál folytatott helyszíni kutatás során bukkant rá - áll a közleményben.

A legnagyobb bírságot, 307 millió forintot a Mento Környezetkultúra Kft.-re vetették ki, a cégről és a vállalkozás egyik tulajdonosáról "miskolci kukakirályként" írt 2018-ban a 24.hu, a cikk szerint az addig jó kapcsolatokkal rendelkező és cégével közbeszerzéseken sikereket elérő vállalkozóra valamiért megorrolhattak, vizsgálat indult a kft.-jének részvételével zajló, egyes nagy értékű közbeszerzések miatt.

A hatóság a törvény alapján kiszabható maximális versenyfelügyeleti bírságot rótta ki a legtöbb érintett cégre, de azt 30 százalékkal csökkentette az úgynevezett egyezségi eljárás keretében együttműködő, a jogsértést elismerő és jogorvoslati jogáról lemondó Jumbo Log, Restone és Profi-Bagger bírságát. Az egyezségi eljárás lényege, hogy a GVH csökkenti a bírság összegét, ha az eljárás alá vont vállalkozás elismeri jogsértését az elé tárt bizonyítékok alapján, valamint lemond további egyes eljárási jogairól és a bírósági jogorvoslatról, hozzájárulva az eljárások gyorsabb és kevesebb erőforrást igénylő lezárásához. Az egyezségi eljárás nem csak a GVH, hanem a vállalkozások számára is jelentős költségmegtakarítást eredményezhet - véli a GVH.