Újra az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. veszi át a Közép-Magyarország 116 északi településének hulladékát szállító Zöld Híd BIGG Nkft. pénzellátását a jövő hónap elejétől - tudta meg a Népszava Vécsey Lászlótól, a térség fideszes országgyűlési képviselőjétől.

A 340 ezer ember - 110 ezer háztartás - kukáját ürítő, önkormányzati hátterű cég tavaly október végén felfüggesztette a tevékenységét, mondván: a szemétszállítási számlák országos beszedésére három éve alakult NHKV a működésükhöz szükséges alapvető anyagi forrást sem biztosítja. Ezután néhány napig a szemét az utcán maradt.

Mivel más szolgáltató nem jelentkezett a Zöld Híd helyére, a katasztrófavédelem a cég eszközeivel, de saját költségére, szükségellátásként újraindította az elszállítást. Ezt követően a vállat tulajdonosa, az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás élére Fördős Attila, Vác fideszes polgármestere került. Ez azonban nem hozott eredményt: az elszámolási vitákat hét hónapig nem sikerült rendezni. Így máig megmaradt az "ideiglenes" katasztrófa-üzemmód.

A napilap birtokába került üzleti terv 2019-re NHKV-s pénzellátással együtt is borús képet fest a Zöld Híd jövőjéről. Ha a vállalat 1,7 milliárdos adósságát a katasztrófavédelem levonulásáig nem rendezik, a várható felszámolási kérelmek miatt nem biztosítható a cég fennmaradása. Bevételként az NHKV-tól a tavalyi 2 milliárd után idén közel 4 milliárdot várnak. Jelentősen faragnának a költségeken is: a személyi kiadásokon több mint kétszázmilliót fognának. Ez fura, hisz másutt számadatokkal támasztják alá az égető munkaerőhiányt.

A Zöld Híd leadott mérlege szerint a társaság tavaly 2,4 milliárdról 3,1 milliárdra emelkedő árbevétele mellett vesztesége 58 millióról 285 millióra duzzadt, a saját tőke pedig -172 millióra zuhant. Ez - amiként arra a könyvvizsgáló is figyelmeztet - törvénysértő, így "a vállalkozás folytatásával kapcsolatban kétely merült fel".