Nem érte meglepetésként a kiskereskedelmet az élelmiszerekre kivetett árstop meghosszabbítása, miután Orbán Viktor miniszterelnök már a választásokat követően célzott erre – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az Indexnek.

A következő hónapokban nagyon óvatos és megfontolt árpolitikát kell folytatniuk a kiskereskedőknek – véli Vámos. Bár kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy a kereskedők a nem hatósági áras termékek drágításával próbálják kompenzálni a veszteségeket, ez sokszor nem vagy csak nehezen kivitelezhető. Az árérzékeny vásárlók ugyanis egy idő után visszafoghatják a fogyasztásukat. A kereskedők inkább a beruházások, eszközbeszerzések elhalasztásával, egyéb költségelemek visszafogásával orvosolhatják majd a helyzetet 

Az árstop eddigi hónapjai alatt előfordulhatott, hogy egyes termékeknél alkalmanként nőtt az import aránya, összességében azonban meglehetősen színes maradt a kínálat - fogalmazott az OKSZ főtitkára.

Egyelőre megjósolhatatlan, milyen hatása lesz a madárinfluenza által is visszafogott termelői kedvre, illetve a feldolgozói üzleti döntésekre az élelmiszerekre kivetett árstop meghosszabbításának, de hosszú távon kompenzáció nélkül nem megoldható az ágazat ilyen jellegű társadalmi felelősségvállalása, ezzel pedig kárba veszne az elmúlt évek eredményes, a jó magyar baromfitermékek népszerűsítése érdekében a szektor és a kormányzat részéről is kifejtett erőfeszítés – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke a portálnak. Így kikophatnak a jó minőségű magyar termékek a boltokból.

Amíg Magyarországon jelenleg a csirkemellfilé átadási ára a boltok felé 1400 forint körül alakul kilogrammonként, és a kiskereskedelemmel lehet eredményes ártárgyalásokat folytatni, ez mégis elmarad attól, hogy Nyugat-Európában már 6-7 eurót is adnak érte.

Ilyen feltételek mellett kompenzáció nélkül nagyon nehéz meggyőzni a termelőt, hogy veszteségesen termeljen – és újabb állományokat telepítsen –, ahogyan a vágóhidakat is, hogy a költségeit elismerő exportárbevétel helyett inkább a belföldi értékesítést válassza – tette hozzá Csorbai Attila.

Már eddig is nagyjából havi 20 milliárd forintjába került az ágazatnak az árstop, ez valószínűleg nő a következő hónapokban - mondta Raskó György agrárközgazdász a Forbes.hu-nak. Várakozása szerint cukorból, lisztből és tejből biztos nem lesz áruhiány. Ám több élelmiszernél máris hiányt lehet tapasztalni a kiskereskedelemben, ez napforgóolajból, sertéshúsból és csirkemellből valószínűleg még komolyabb lesz.