Hűtőszekrény bontó üzem létesül Devecserben; a Deve Select Kft. a devecseri ipari parkban 3,5 hektáros területet vásárolt, erről az elővásárlási szerződést a magyar tulajdonú cég már megkötötte az önkormányzattal. A polgármester szerint azért egyedülálló a beruházás, mert Magyarországon jelenleg nincs sem EU-kompatibilis, sem megfelelő kapacitású hűtőszekrények szakszerű bontására alkalmas bontó-feldolgozó gépsor.

A háztartási hűtőkészülékeket újrahasznosító berendezések legfőbb követelménye, hogy a freont és a pentánt leválasszák a szerkezetből, és a gépek vas, alumínium, réz, és műanyag alkatrészei elkülönítve újrahasznosíthatóvá váljanak. A technológia alkalmas lesz e hulladékok bontására is, és a feldolgozás során a hűtőkből származó gázok elegye nem a környezetbe, hanem egy zárt rendszerbe kerül.

A tervezett üzem kapacitása évente 100 ezer darab, ami lefedné az ország éves selejtezésre kerülő hűtőszekrényeit - mondta Toldi Tamás.

Az önkormányzat reményei szerint az engedélyezési eljárásokat követően 2013-ban elkezdődhet a beruházás kivitelezése. A Deve Select kezdetben 50 embernek ad majd munkát, a cég a projekthez több mint 200 millió forintot nyert uniós pályázaton.

A polgármester szólt arról is, hogy a cég azért választotta Devecsert, mert a város köztudottan a "lomizással" - azaz a használt cikkek kereskedelmével - foglakozók központja. A helyi roma családokat szeretnék bevonni szervezett formában a hűtőgépek szakszerű begyűjtésébe, ezzel az előzetes egyeztetések szerint minimum 200 családot foglalkoztatnának - közölte a városvezető.

Fejleszt a békéscsabai Henkel-beszállító

Újabb fröccsöntő gépekkel és a hozzájuk tartozó infrastruktúrával fejleszti kapacitását a békéscsabai Electroplast Magyarország Kft. A 815,7 millió forintos beruházáshoz az Európai Unió az Új Széchenyi Terv keretében 23 százalékos, 187 358 897 forintos támogatást nyújt. A békéscsabai Electroplast Magyarország Kft. a Henkel körösladányi gyára számára műanyag alkatrészeket és tárolóedényeket készít, többek között a wc-gélhez használt műanyag tartályok is ebből az üzemből kerülnek ki. Az igények kielégítéséhez a vállalkozás fröccsöntési kapacitását 37 százalékkal kell növelni.

QP | Quality Placement