Nagyot ugrott idén a költés a kockázat tőke piacán a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint.

Eszerint az egyesület befektető tagjai:

  • 2021. január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
  • Az átlagos tranzakció mérete 328 millió forintot tett ki ebben az időszakban, ami majdnem 50 százalékkal magasabb a 2020 első félévében regisztrált 151 millióhoz képest.
  • Az egyesület 12 alaphoz köthetően, 78 kiszállást regisztrált, míg új alapok létrehozatalára (forrásbevonásra) most sem került sor.

A szervezet közlése szerint az idei első félévében 61 tranzakció során 63 vállalkozás jutott összesen 19,813 milliárd forint tőkéhez, amely több mint duplája a 2020 azonos időszakában tapasztaltnak (9,521 milliárd forint), ugyanakkor ez a szám jelentősen megközelítette a koronavírus előtti, a 2019 év első félévben befektetett összeget (20,866 milliárd forint).

A tranzakciók száma alig marad el a tavalyihoz képest – 61 a tavalyi 63 után -, míg az átlagos ügyletek értéke 151-ről 328 millióra nőtt.

Az első félévben a tranzakciók közül 37 első körös befektetés volt, ezek tették ki a teljes volumen 73 százalékát. 29 tranzakciót rögzítettek inkubációs és magvető fázisú cégekben, ezek a teljes tranzakciószám nagyjából felét teszik ki.

Az inkubációs ügyleteknél közel 22 millió, a magvető ügyleteknél 76,5 millió, a start-up ügyletek estében pedig közel 196 millió forint az átlagos befektetési összeg. Későbbi fázisban lévő cégeknél ugyanez a mutató 673 millió forint.

A legjelentősebb értékű tranzakció magántőke kivásárláshoz köthető 4 milliárd forintértékben, a második legnagyobb értéket egy 2 milliárdos későbbi fázisú befektetés adta.

A tőkebefektetések összesen tíz különböző szektorba irányultak. Összegüket tekintve a legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, illetve a fogyasztói termékek & kiskereskedelem ágazatba került: itt költötték el a félévben a befektetett összeg 72 százalékát és ebben a kettőben realizálódott a tranzakciók 42 százaléka.

A félévben 78 kiszállás történt, amelyek tizenkettő alaphoz köthetőek. A legtöbb exitet a fogyasztói szolgáltatások szektorban rögzítették.
42 esetben a management általi kivásárlásra került sor, 19 esetben a befektető a leírás mellett döntött, 5 esetben más magántőke alap felé történt az értékesítés, 7 esetben pedig zártkörű értékesítéssel, illetve 5 befektetés más típusú kiszállással zárult.

Az eladott társaságokban a befektetők átlagosan 6,7 évig voltak tulajdonosok.