Átlagosan 225 millió forintot fektettek be ebben az időszakban, ami jelentősen magasabb az előző negyedévében regisztrált 81 millióhoz képest. Igaz, ez egy, nagyösszegű magántőke befektetés miatt történt, enélkül az idei Q3-as átlagos tranzakció értéke 25 százalékos emelkedés mellett, 103 millió forint lett volna - közölte a szervezet, amely szerint 4 alap, összesen 17 kiszállását rögzítették.

A magántőke befektetési piacot egy szereplő nagy lépése határozta meg: öszesen 45 tranzakció során, 45 vállalkozás jutott összesen 10,123 milliárd forint tökéhez. De ennek több mint felét egyetlen 5,6 milliárd forintos művelet tette ki. Az átlagos deal értéke 225 millió volt idén.

A HVCA szerint két késői fázisú vállalkozás kapott összesen 1,915 milliárd forintért kockázati tőkét. 12, magvető fázisban lévő vállalat jutott kockázati tőkebefektetéshez összesen 1613 milliárd forintért.

A teljes összeg közel a háromszorosa a 2018-es év ugyanezen időszakában (3,490 milliárd forint) realizáltnak, és lényegesen magasabb, mint két évvel ezelőtt (2017 Q3: 1,342 millió forint).

A legtöbb ügylet az inkubációs, illetve start-up fázisban lévő vállalkozásoknál történt; összesen 30 a 45-ból. Az inkubációs ügyleteknél 15 millió, a start-up ügyletek estében pedig 54 millió forint az átlagos befektetési összeg.

A legtöbb befektetés az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az üzleti és ipari termékek ágazatba került: itt költötték el a negyedévben befektetett összeg 79 százalékát. A legnagyobb befektetési értékű tranzakciókra szintén az üzleti és ipari szolgáltatások, valamint az üzleti és ipari termékek szektorban került sor.