Az idén mintegy 700 milliárd forint uniós pályázatot írnak ki mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) gazdaságfejlesztési programok keretében - nyilatkozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az állami hírtévének. Emlékeztetett arra, hogy 65 milliárd forint, illetve 20 milliárd forint keretre már megjelentek a kiírások, elsősorban feldolgozóipari beruházásokra, fejlesztésre, technológiák megvásárlására, információtechnológiák beszerzésére, kapacitásbővítésre.

Varga Mihály hangsúlyozta: szeretnék, ha a következő hónapokban az igazán mikro- és kisvállalkozók 5 millió forinttól 50 millió forintig, a kicsit nagyobb vállalkozások pedig 50 millió forinttól 500 millió forintig tudnának pályázni a július 9. és 2017 július között rendelkezésre álló összegből, ugyanakkor abban bíznak, hogy a 85 milliárd forint keretet a vállalkozások előbb kimerítik.

A pályázatokon 35 és 50 százalék között lehet a támogatás attól függően, hogy a vállalkozás hol helyezkedik el, például egy 50 százalékos támogatással, 25 százalék saját forrással a leghátrányosabb régióban is komoly fejlesztéseket lehet megvalósítani.

A nemzetgazdasági miniszter kitért arra, az Európai Unió elvárja a tagállamoktól, hogy visszatérítendő támogatások is legyenek a vállalkozások számára. Ezek előkészítése a következő hónapokban elkezdődik - tette hozzá.