Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Közbeszerzési Hatóság adatai szerint a 2022 első kilenc hónapjában lefolytatott közbeszerzések összértéke elérte a 3628 milliárd forintot, ami csaknem 50 százalékkal, 1200 milliárd forinttal magasabb az előző évinél - közölte a KH jelentésére hivatkozva az MTI.

Szeptember végéig Magyarországon 5896 közbeszerzési eljárást folytattak, ami kismértékű emelkedés 2021 azonos időszakához képest. Ez azt is jelenti, hogy jelentősen megnőtt az egy eljárásra jutó átlagos összeg az előző évhez képest.

Az uniós eljárásrendben már odafigyelnek, hány ajánlattevő van

Az uniós eljárásrend szerint számított egyszereplős beszerzések aránya a teljes havi szerződésszámhoz viszonyítva augusztusban 26,8, szeptemberben 26 százalékra csökkent, míg az év korábbi időszaka során ez az arányszám 34 és 48 százalék között alakult.

A nemzeti eljárásrendben azonban még nincs csökkenés:  augusztusban 17,0, szeptemberben 17,3 százalék volt az egyajánlatos közbeszerzések aránya.

Kép: Közbeszerzési Hatóság

Az EU kérte, legyen nagyobb verseny a közpénzes munkákért!

Tavasszal - a kormány ide vonatkozó rendelete után - közölte, a közbeszerzések hatékonyságának további javítása érdekében kiemelt figyelmet fordít az egyajánlatos közbeszerzések ellenőrzésére, és amennyiben egyetlen ajánlat érkezik egy felhívásra, akkor eredménytelenné kell nyilvánítaniuk az eljárást - írta az MTI szerint a KH közleményében.

Magyarország az EU-s pénzek mielőbbi lehívása érdekében korábban azt vállalta, hogy az uniós és a hazai forrásból megvalósuló beszerzéseknél az egyajánlatos közbeszerzések arányát tartósan 15 százalék alá csökkenti 2024 végéig.

Minden rendben van itt a versennyel a magyar hatóság szerint

A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma továbbra is alacsony szinten van. Az uniós eljárásrendben mind szám-, mind értékarányban tovább csökken ezek hányada. A közbeszerzési eljárásokban a verseny mérőfokát jelző másik fontos mutató, az eljárásokban átlagosan beérkező ajánlatok száma továbbra is magas szinten áll. Az év első kilenc hónapjában ez az arányszám 6,4 volt, ami a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzetet jelzi - írta az MTI.

A mikro-, kis- és középvállalkozások 4986 közbeszerzési eljárást nyertek 1784 milliárd forint értékben az év első kilenc hónapjában.

Idén szeptember végéig a hatóság 21 333 darab hirdetményt ellenőrzött, melyek közül 20 299 alkalommal küldött hiánypótlási felhívást, ami jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy az ajánlatkérők hirdetményei jogszerű tartalommal jelenjenek meg - közölte KH.